"Tam je bil Johnov glas, kristalno jasen. To je bilo precej čustveno." Foto: AP

Prihodnji teden bo šestdeset let po začetku Beatlemanije luč sveta ugledala obljubljena zadnja "nova" pesem legendarne skupine. "To je zadnja skladba, na kateri bodo štirje Beatli – John, Paul, George in Ringo," je povedal Ringo Starr v nedavnem intervjuju za Associated Press. Skladba z naslovom Now And Then bo izšla 2. novembra. Izvira iz iste serije neobjavljenih demoposnetkov, ki jih je napisal in posnel zdaj že pokojni John Lennon in so jih preostali člani zasedbe uporabili za ustvarjanje pesmi Free As a Bird in Real Love, izdanih sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Harrisonova vdova Olivia, ki je poudarila, da bi se kitarist zdaj zaradi tehnoloških izboljšav "z vsem srcem" pridružil Paulu in Ringu pri dokončanju pesmi, če bi bil še živ. Paul McCartney, Ringo Starr in George Harrison so skupaj namreč že pred leti ustvarjali novo pesem, a jim takratna tehnologija ni omogočila, da bi Lennonov glas dovolj izstopal, po mnenju Harrisona pa tako pesem ni ustrezala standardom skupine.

Režiser Peter Jackson, ki je poleg trilogije Gospodar prstanov poskrbel tudi za dokumentarno serijo o legendarni britanski skupini Get Back, ki je izšla leta 2021, pa je s pomočjo umetne inteligence je te težave rešil. Z novo tehnologijo je Lennonov originalni vokal iz zvočnega traku izločil tako, da ga je "ločil" od klavirja. Veliko jasnejši vokal je omogočil McCartneyju in Starru, da sta lani dokončala skladbo. "Tam je bil Johnov glas, kristalno jasen. To je bilo precej čustveno," je delil McCartney in dodal, da gre za pristen posnetek Beatlov. "Mislim, da je zelo razburljivo, da se leta 2023 še vedno ukvarjamo z glasbo Beatlov in bomo izdali novo pesem, ki je javnost še ni slišala," je še poudaril.

Preživela člana sta v novo glasbeno delo zapakirala veliko. Novi singel vsebuje kitaro, ki jo je Harrison posnel pred skoraj tremi desetletji, pa tudi novi bobnarski del Starra z McCartneyjevim basom, klavirjem in kitarskim solom, ki ga je dodal kot poklon Harrisonu, ki je umrl leta 2001. McCartney in Starr sta pela tudi spremljevalne vokale. McCartney je dodal godalni aranžma, ki ga je napisal s pomočjo Gilesa Martina, sina pokojnega producenta Beatlov Georgea Martina. Poleg tega sta vpletla spremljevalne vokale iz izvirnih posnetkov Beatlesov za Here, There and Everywhere, Eleanor Rigby in Because.

Pred izidom pesmi bo objavljen tudi 12-minutni film, ki pripoveduje zgodbo o novi pesmi. Pozneje bosta izdani tudi razširjeni različici kompilacij Beatlov 1962–1966 in 1967–1970, drugi bo dodan tudi Now And Then.