Mladi kuharski talent

O tem, da je kuharstvo umetnost, tudi Slovence že dolgo prepričujejo vrhunski kuharski mojstri. Predvsem predstavniki mlajše generacije iščejo nove domiselne izzive, mednje spada tudi Rok Smonkar, ki mu je prestižni vodnik Gault&Millau Slovenija pred kratkim podelil posebno priznanje za mlad talent.

Sorodna novica Domačija Gjerkeš bo Goričko popestrila s "posestvom okusov"

Vrhunski kuharski mojster, ki prihaja s Pohorja in išče navdih v naravi, na Posestvu Gjerkeš v Fikšincih na Goričkem ustvarja prav posebno zgodbo o hrani. "Zame je vsak dan inspiracija," je dejal o svoji kuharski filozofiji in pojasnil, da se je ideje za posebno rižoto domislil, ko je med tekom videl veliko cvetnega prahu, kosili so seno. "Vse to se mi je v glavi poklopilo in pomislil sem, zakaj pa ne bi iz tega navdiha ustvaril neko jed," je za TV Slovenija povedal Smonkar, ki se je sicer kalil tudi v Italiji.

Živi za hrano, ki ji daje drugačen pomen, okus, videz. Skupaj s kolegi si želi na Goričko prinesti zgodbo velikih mest. "Jedi, ki jih pozna od prej, s pomočjo izkušenj, ki jih je pridobil, lahko v tem okolju predstavi na drugačen način," je dejal Matic Gjerkeš.

Po drugi strani pa Smonkar vendarle daje veljavo domačemu. "Preden smo odprli, smo tu okrog raziskovali in našel sem nekaj zelo dobrih dobaviteljev oz. kmetov, ki mi res lahko zagotovijo dobra živila," je poudaril mladi talent pri Gault&Millau 2024, ki tudi sam goji zelišča.

Čeprav je tam, kjer trenutno kulinarično ustvarja, mir, kar zagotavlja večjo koncentracijo, mladeniča vseeno žene, da bi šel v neko mesto spet iskat drugačnost, ki bi jo potem spet delil med domače ljudi.