Foto: Sono Motors
Foto: Sono Motors

Sono je napovedal električni avtomobil z vgrajenimi sončnimi celicami sion family EV že leta 2016 in nato poleti 2017 razkril prvi prototip. Zdaj pa je pokazal model, ki je že bližje serijski proizvodnji.

Nova različica kompaktnega enoprostorca je nekoliko večja od predhodne in meri 4,29 metra v dolžino, 1,83 metra v širino ter seže 1,67 metra v višino, kar prinaša prostornejšo notranjost.

Avtomobil, ki ima v karoserijo vgrajene sončne celice, poganja elektromotor s 120 kilovati (163 KM) ter baterijo z zmogljivostjo 35 kilovatnih ur. Do stotice potrebuje malce manj kot devet sekund in doseže največjo hitrost 140 kilometrov na uro. Z enim polnjenjem lahko prevozi 250 kilometrov, sončna energija pa mu lahko zagotovi dodatnih 34 kilometrov dosega, kar bi lahko glede na povprečno razdaljo, ki jo dnevno prevozijo uporabniki v Nemčiji, zadostovalo za pot v službo in nazaj.

Njegova kabina se pohvali z naravnim sistemom filtracije s posebnim mahom, vgrajenim v armaturno ploščo. Avtomobil je opremljen s 25,4-centimetrskim zaslonom multimedijske naprave in ponuja povezljivost prek USB-priključka in tehnologije Bluetooth. Instrumentna plošča poleg hitrosti in stanja napolnjenosti baterije prikazuje tudi število kilometrov, ki ga zagotavlja energija iz sončnih celic.

Varnostni elementi vključujejo zavorni sistem ABS, zračni blazini za voznika in sovoznika ter elektronski sistem za nadzor stabilnosti.

Foto: Sono Motors
Foto: Sono Motors

Mali električar pa energije ne le sprejema, temveč jo lahko deli drugim avtomobilom ali pa na terenu zagotovi napajanje za električno orodje. Poleg tega bo uporabnikom na voljo tudi aplikacija za deljeno uporabo avtomobila.

Kupci, ki so že naročili sion family EV (teh je okoli 9.500), bodo lahko med drugim z glasovanjem odločali o končni obliki avtomobila. Ko bo le-ta nared(to še ni znano), bo treba zanj odšteti 25.500 evrov.