Mac Miller je veljal za nadarjenega raperja, ki so mu napovedovali izjemno prihodnost. Foto: AP
Mac Miller je veljal za nadarjenega raperja, ki so mu napovedovali izjemno prihodnost. Foto: AP

Stephen Walter se je izrekel za krivega, da je zvezdniku priskrbel protibolečinske tablete oxycontin, ki pa jim je bil primešan fentanil, opiat, ki se v medicini uporablja pri anesteziji in je 50-krat močnejši od heroina.

Miller je umrl 7. septembra 2018, potem ko je zaužil omenjeno sredstvo, so sporočili preiskovalci. Njegovo smrt so pripisali nenamernemu prevelikemu odmerku kombinacije fentanila, alkohola in kokaina. Raperja, ki je bil odprt glede svojega boja z odvisnostjo, je njegova asistentka nazadnje videla živega 6. septembra ob 22.30, naslednje jutro pa ga je našla mrtvega.

Miller je bil dve leti v zvezi s popzvezdnico Ariano Grande, ta pa je bila po njegovi smrti povsem strta, Maca pa je označila za ljubezen svojega življenja. Foto: AP
Miller je bil dve leti v zvezi s popzvezdnico Ariano Grande, ta pa je bila po njegovi smrti povsem strta, Maca pa je označila za ljubezen svojega življenja. Foto: AP

48-letni Walter trdi, da Millerju sicer ni neposredno dostavil omenjenih tablet, da pa je "zavestno in namerno" usmeril svojega pomočnika, da Millerjevemu dilerju Cameronu Jamesu Petitu dostavi tablete oxycontina, "ojačane" s fentanilom. Walter "je vedel, da tablete vsebujejo fentanil", so zapisali v tožilstvu.

Vse tri moške so aretirali in proti njim vložili obtožnico v povezavi z Millerjevo smrtjo, sojenje pa se začne 16. novembra.

Prezgodaj ugasli talent

Če sodnik sprejme Walterjev dogovor s tožilstvom, se bo sojenju ognil, s tem pa tudi resnejši obtožnici smrti zaradi razpečevanja fentanila.

"Nihče mi ni grozil ali me prisilil, da sprejmem ta dogovor. Izrekam se za krivega, ker sem kriv in ker bi rad izkoristil obljubljeno v skladu s tem dogovorom, ne zaradi katerega koli drugega razloga," je zapisal v podpisani izjavi.

Petit, ki je Millerju dobavil tablete, naj bi se po poročanju BBC-ja prav tako pogodil, a je njegov dogovor sodišče zapečatilo. Tretjemu obtožencu, Ryanu Reavisu, naj bi sodili prihodnje leto.

Miller, čigar pravo ime je bilo Malcolm James McCormick, je bil star 26 let in je pred smrtjo ravno izdal kritiško hvaljeni album Swimming, v katerem je bil odkrit tako glede svojih psihičnih težav in odvisnosti kot tudi glede razpada zveze s popzvezdnico Ariano Grande. Album se je zavihtel med tri najbolj prodajane albume v ZDA, nadarjeni Miller pa bi moral ravno na turnejo, ko je umrl.

V ZDA in Kanadi sicer število smrti s fentanilom v zadnjih letih skokovito narašča. Lani so v ZDA zaznali rekordno število smrti zaradi prevelikih odmerkov (93.331, kar je 20.000 več kot leto poprej) pri čemer gre v več kot 70 odstotkih za sintetična mamila, predvsem fentanil. Strokovnjaki porast predoziranj pripisujejo predvsem stiskam, povezanim s pandemijo covida-19.