Mihail Mišustin je najvišji ruski uradnik, ki je obiskal Kitajsko po začetku ruske invazije v Ukrajini. Foto: Reuters
Mihail Mišustin je najvišji ruski uradnik, ki je obiskal Kitajsko po začetku ruske invazije v Ukrajini. Foto: Reuters

Ši Džinping je na srečanju z Mišustinom dejal, da si bosta Kitajska in Rusija še naprej nudili "trdno podporo pri vprašanjih, ki zadevajo temeljne interese obeh držav, in okrepili sodelovanje na večstranskih področjih", je poročala uradna kitajska tiskovna agencija Šinhua.

Kitajska in Rusija bi morali po besedah Šija na višjo raven dvigniti sodelovanje na različnih področjih, med drugim na gospodarskem, trgovinskem in investicijskem.

Mišustin se je v Pekingu, kjer so mu pripravili slovesno dobrodošlico, srečal tudi s premierjem Li Čjangom. Na srečanju je dejal, da je "senzacionalni pritisk Zahoda" dvignil odnose med Rusijo in Kitajsko na nikoli prej zaznano visoko raven. Obe državi sta se pred kratkim tudi ostro odzvali na izjavo vrha G7 v Hirošimi, na katerem so udeleženke jasno podprle Ukrajino in pozvale k zmanjšanju gospodarske odvisnosti od Kitajske.

Premierja sta podpisala več dogovorov. Foto: Reuters
Premierja sta podpisala več dogovorov. Foto: Reuters

Li Čjang pozdravil "partnerstvo v novi dobi"

Premierja sta ob tem podpisala več dogovorov za sodelovanje na področjih trgovine, patentov, kmetijskega izvoza in športa, poroča Al Džazira.

Kitajski premier se je strinjal, da so "odnosi med Rusijo in Kitajsko na izjemno visoki ravni". Zanje so značilni "medsebojno spoštovanje interesov drug drugega, želja po skupnem odzivu na izzive, povezane z naraščajočimi pretresi v mednarodnem prostoru, in pritiski nelegitimnih sankcij Zahoda", je dejal Li in pozdravil "celovito strateško partnerstvo med Kitajsko in Rusijo v novi dobi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska bo uvozila še več ruskih energentov in prosa

Mišustin se je že v torek udeležil rusko-kitajskega poslovnega foruma v Šanghaju, kjer se je zavzel za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Dejal je tudi, da je Rusija pripravljena povečati izvoz svojih kmetijskih proizvodov na Kitajsko. Na srečanju so sicer podpisali dogovor za povečanje izvoza prosa.

Ruskega premierja na Kitajskem spremlja tudi njegov namestnik, pristojen za energetsko politiko, Aleksander Novak. Kitajska je lani postala največji uvoznik ruskih energentov, Novak pa je v Šanghaju povedal, da bodo izvoz v letošnjem letu povečali še za 40 odstotkov v primerjavi z lani.

Ruskega premierja je pričakal topel sprejem. Foto: Reuters
Ruskega premierja je pričakal topel sprejem. Foto: Reuters

Blagovna menjava lani znašala 190 milijard dolarjev

Kitajska je največja trgovinska partnerica Rusije, blagovna menjava med njima je lani po podatkih kitajske carine dosegla rekordnih 190 milijard dolarjev. Letos je dvostranska trgovina po besedah Lija dosegla že 70 milijard dolarjev, kar pomeni še 40-odstotno povečanje, narašča pa tudi obseg naložb med državama.

Rusija in Kitajska sta v zadnjih letih okrepili gospodarsko sodelovanje in diplomatske stike, njuno strateško partnerstvo pa se je po ruski invaziji v Ukrajini še dodatno utrdilo. Gre za obisk najvišjega ruskega predstavnika v Pekingu od februarja lani. Kitajska trdi, da je pri vprašanju vojne v Ukrajini nevtralna, predstavila pa je tudi mirovni načrt v desetih točkah.