Plaža v mestu Benidorm med zaprtjem zaradi covida-19. Foto: EPA
Plaža v mestu Benidorm med zaprtjem zaradi covida-19. Foto: EPA

"Ceneje je ostati tukaj kot biti na Nizozemskem. Tam je veliko bolj mrzlo. Vklopiti morate ogrevanje in za to plačati energetski družbi," je odločitev za selitev za portal Euronews pojasnil turist John Butler. "Moraš biti nor, da ostaneš na Nizozemskem. Lahko uživaš v denarju, ki bi ga sicer porabil za plin in elektriko," je dodal.

Hotelska soba v Benidormu med zimsko sezono stane okoli 50 evrov na dan. Vse več ljudi pa se odloči tudi za dolgoročnejši najem stanovanj prek portala MyFlats.

Eden izmed lastnikov stanovanj Daniel Elman je povedal, da večina gostov prihaja s severa Evrope – Norveške, Švedske, Nizozemske in Nemčije. "Jasno je, zakaj. Ti ljudje bi izgubili veliko denarja za ogrevanje svojih domov. Na jugu te potrebe nimamo," razlaga za Euronews.

Benidorm med poletno sezono. Foto: EPA
Benidorm med poletno sezono. Foto: EPA

Turisti niso prepričani, kako dolgo bodo uživali španske ugodnosti. "Mislim, da to ne bo trajalo več kot leto. Za zdaj pa pridite v Španijo in uživajte," je povedal Belgijec Maxim Lampole.

Nižje cene zaradi "iberske izjeme"

Evropska unija je pri snovanju svoje energetske strategije pred prihajajočo zimo za Španijo in Portugalsko dovolila "ibersko izjemo", s čimer sta lahko državi za leto dni ceno plina razvezali od cene elektrike. Zaradi ukrepa bi se lahko računi za elektriko za približno 40 odstotkov prebivalcev Pirenejskega polotoka prepolovili.

EasyJet: Dopust v Egiptu, ki je "cenejši od bivanja v Združenem kraljestvu"

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet je medtem začel ponujati enomesečni turistični paket v egiptovskem letovišču Hurgada, ki ga promovirajo kot "cenejšega od življenja v Združenem kraljestvu".

"Pregledali smo vse, kar lahko ponudi počitniški paket EasyJet. Lahko potrdimo, da je naš novi 28-dnevni zimski pobeg letos cenejši od bivanja doma," je za Independent dejal direktor oddelka za stranke Matt Callaghan.

Prizor s plaže v Hurgadi. Foto: EPA
Prizor s plaže v Hurgadi. Foto: EPA

Paket vključuje povratni polet, letališke prevoze, 23 kilogramov prtljage, nastanitev, takse v letovišču Stella Gardens Resort Hurghada, polni penzion, prigrizke, pitno vodo, dostop do omrežja wi-fi in uporabo telovadnice v nastanitvenem kompleksu.

Britanci naj bi v Hurgadi prihranili 300 evrov na mesec

28-dnevne pakete s poleti iz Združenega kraljestva bodo začeli ponujati januarja. Cena paketa je 650 britanskih funtov (750 evrov).

EasyJet ocenjuje, da bodo povprečni izdatki Britancev v Združenem kraljestvu to zimo dosegli 877 funtov (1011 evrov) na osebo na mesec. Za izračun so uporabili povprečno ceno mesečne položnice za elektriko in plin pri 85 funtih (100 evrov). Britanci naj bi z nakupom paketa v Hurgadi tako prihranili 277 funtov (319 evrov) na mesec.

Polovica Britancev želi zbežati pred stroški

Glede na podatke Urada za državno statistiko (ONS) naj bi kar polovica Britancev razmišljala o zimskem pobegu iz Združenega kraljestva, da bi se izognili naraščajočim stroškom energije. Vsaj 40 dostotkov jih je na spletu že iskalo ugodne možnosti za potovanja.