Angel na severnem portalu zahodnega pročelja se obrača k Mariji in ji oznanja, da bo rodila sina, Jezusa. Foto:
Angel na severnem portalu zahodnega pročelja se obrača k Mariji in ji oznanja, da bo rodila sina, Jezusa. Foto:
Klodvikov krst
Kralja Klodvika je sv. Remigij krstil leta 498.
Katedrala v Reimsu
Notre-Dame v Reimsu se od drugih francoskih katedral loči tudi po oknih, ki nadomeščajo običajno s kiparskim okrasom zapolnjene lunete portalov. Foto: Wikipedija

Mesto, ki leži v francoski pokrajini Šampanja-Ardeni, je od nekdaj igralo pomembno vlogo v francoski zgodovini. Prav v tem mestu je sv. Remigij leta 498 krstil kralja Klodvika, tri stoletja pozneje pa je postal tudi pomembno kulturno središče. Prav Reims je bil namreč eden izmed pomembnih krajev, kjer je v času Karla Velikega cvetela karolinška renesansa in prinesla veliko del, ki so obujala antične zapise. Iz tamkajšnjega skriptorija so prišli sijajni iluminirani rokopisi, v zlatarskih delavnicah so izdelovali različne zlatarske izdelke, v mestu pa je bilo mogoče najti tudi mojstre, ki so za najpomembnejše naročnike izdelovali dragocene slonokoščene izdelke.

Od Ludvika I. do Karla X.
Leta 816 se je v Reimsu Ludvik I. sam okronal za kralja in tako ponovil dejanje, ki ga je 16 let pred tem Karel Veliki izvedel v Rimu. Vendar pa je šele od kronanja Ludvika VIII., približno štiristo let pozneje, mesto postalo tradicionalen kraj kronanja francoskih kraljev. Do obdobja vladanja Karla X. (1824-1830) je bilo v Reimsu kronanih 25 kraljev, za najbolj ganljivo pa še danes velja kronanje Karla VII. 17. julija 1429, ki je bilo v stoletni vojni, na njem pa je bila prisotna sama Ivana Orleanska.

Ko je zorela gotika ...
Najpomembnejša kulturna znamenitost mesta je zagotovo veličastna gotska katedrala, ki se s svojima zvonikoma dviguje visoko nad mestne hiše. Gradnja katedrale se je začela po požaru starejše cerkve, leta 1211, in sodi v linijo velikih francoskih katedral, kot so tiste v Chartesu, Sensu, Laonu, Amiensu in Parizu. Ob sprehodu skozi zgodovino gradnje katedrale je treba omeniti štiri arhitekte: Jeana d'Orbayja, Jeana Le Loupa, Gaucherja de Reimsa in Bernarda de Soissonsa.

Angel oznanjenja
V triladijsko cerkev, ki se na vzhodni strani zaključuje s polkrožnim korom, vodijo na zahodnem pročelju trije portali, ki so bogato okrašeni s figurami starozaveznih in novozaveznih oseb. Med kipi, ki so vrh takratnega ustvarjanja v kamen, pa je zagotovo najbolj slavni angel, ki se navihano smeji zraven stoječi Mariji, saj ji je pravkar prišel oznanit veselo novico. Angel, ki je oblečen v sodobno dvodelno dvorsko oblačilo, nosi nasmešek, ki predstavlja eno od prvih upodobitev nasmeha v zahodnoevropski umetnosti po antiki. Med znamenitostmi Reimsa velja omeniti še baziliko sv. Remigija in Palais du Tau, katere gradnja se je začela leta 1690.

Mesto se je zapisalo tudi v zgodovino 20. stoletja. Prav v Reimsu so namreč v tehnični fakulteti v bližini tamkajšnje postaje 7. maja 1945 podpisali dokument, s katerim se je predala nemška vojska.

M. K.