Plaža Shipwreck, poimenovana po znameniti ladijski razbitini. Foto: Maja Petru
Plaža Shipwreck, poimenovana po znameniti ladijski razbitini. Foto: Maja Petru

Zakintos je tretji največji med Jonskimi otoki in mu je bila zaradi geografske lege »prihranjena« turška okupacija, zato pa je bil nekaj stoletij v lasti Benečanov, kar dokazujejo tudi krajevni priimki, ki včasih zvenijo italijansko, denimo Dellaportas. Med znanimi Grki, doma od tu, pa domačini najraje omenijo pesnika Dionysisosa Solomosa (1798–1857), avtorja zdajšnje grške himne.

Otok je leta 1953 prizadel uničujoč potres, ki naj bi ga nedotaknjene »preživele« le tri zgradbe: katedrala sv. Dioniza, Narodna banka in cerkev sv. Nikolaja.

Danes je Zakintos priljubljena turistična destinacija oddiha želnih Evropejcev. V večjih krajih boste stik z domačini našli težko, saj celo med osebjem v lokalih prevladujejo mladi Angleži. Vsekakor pa otok velja obiskati zaradi njegovih naravnih lepot. Na izletu z džipi lahko vidite številne skrite kotičke in (bolj ali manj) nedotaknjene plaže, otok slovi po nenavadno lepih sončnih zahodih, ogleda vredne pa so seveda tudi slovite želve caretta caretta, ki sodijo med ogrožene vrste.