V Portu de Galinhasu sonce sije več kot 300 dni na leto. Foto: EPA
V Portu de Galinhasu sonce sije več kot 300 dni na leto. Foto: EPA

"Vsem strankam ne morem ustreči," se s sladkimi skrbmi ukvarja nepremičninski agent Leilo Moreira. Investitorji porabijo milijarde dolarjev za gradnjo "drugih domov" številnih Evropejcev, ki si želijo sonca, zabave in brazilskega šarma.

"Tukaj je fantastično. Plaža kot iz kataloga in prijazni ljudje mi osmišljajo dan," je v svojem novem domu v Fortalezi, kjer preživi pol leta, razmišljal 60-letni katalonski slikar Jose Maria Jubells. Glavni kupci več kot 80.000 novih domovanj na severovzhodu Brazilije so Španci, Portugalci in Italijani, čeprav čarterski poleti privabljajo tudi vedno več strank iz Skandinavije in Velike Britanije.

Ugodne cene vabijo
K množični "migraciji" v Brazilijo so pripomogle tudi visoke cene v Evropi. Počitniška hiša v južni Španiji tako stane okoli 450.000 dolarjev, kar je trikrat več kot v Braziliji. Če k temu dodamo še za 30 do 60 odstotkov nižje življenjske stroške, je odločitev številnih Evropejcev popolnoma razumljiva.

A turistični "boom"pomeni tudi več stavb, prometa in infrastrukture, kar nekatere skrbi. "Bojim se, da bo kraj izgubil svoj šarm," je skeptičen Jean-Marc Panchaud, Švicar, ki se je v Porto de Galinhas preselil leta 1988, ko je bilo letovišče še zaspana ribiška vas.

A. V.