Pravljični vzpon na Haiku. Foto: Pixabay
Pravljični vzpon na Haiku. Foto: Pixabay

3922 stopnic, speljanih po 853 metrov dolgi gorski pešpoti na Kaneohe na vzhodni strani otoka Oahu, je postavila ameriška mornarica v 40. letih.

Ko se povzpnete na vrh, vas tam pričaka dih jemajoč razgled, za katerega številni menijo, da je najlepši na Havajih.

Leta 1987 so javnosti sicer uradno prepovedali vstop na stopnice, kar pa ni ustavilo pohodnikov, blogerjev, avanturistov in turistov ter zbiralcev fotogeničnih umetnin, ki jih pozneje ovekovečijo na Instagramu, da se ne bi izmuznili na pot.

V teh letih se je tam zgodilo več nesreč, nazadnje aprila, ko si je 24-letnik poškodoval koleno in so ga morali s helikopterjem prepeljati v bolnišnico.

Župan predlogu naklonjen

"Zaradi razmahnjenega nezakonitega vdiranja na območje so stopnice Haiku postale veliko tveganje za mesto, tudi finančno, s tem pa vplivajo tudi na kakovost življenja okoliških prebivalcev," je za CNN povedala mestna svetnica Esther Kiaʻāina, ki je predlagala odstranitev stopnic.

8. septembra je nato honolulujski mestni svet z vsemi glasovi za njen predlog podprl.

"Mesto je že porabilo skoraj milijon dolarjev davkoplačevalskega denarja za preureditev stopnišča in več 100.000 dolarjev za stroške varovanja," je povedal svetnik Brandon Elefante.

Predlog mora zdaj formalno potrditi še župan Honoluluja Rick Blangiardi, ki je temu naklonjen, odstranitev pa naj bi mesto stala milijon dolarjev.

Kazen, predpisana za nezakonit vzpon na stopnice Haiku, je trenutno 1000 dolarjev.