Koča na Sv. Jakobu in Zavetišče v Hudičevem borštu. Foto: PD Preddvor
Koča na Sv. Jakobu in Zavetišče v Hudičevem borštu. Foto: PD Preddvor

Letos je v že devetem tradicionalnem izboru, kjer odločajo obiskovalci gora, sodelovalo 152 koč – za naziv naj visokogorske planinske koče se je tokrat potegovalo 29 koč, za naziv naj planinske koče pa 123. Planinske koče so uporabniki ocenjevali po treh kriterijih – urejenosti, gostoljubju in ponudbi. Med 31. majem in 5. septembrom je bilo oddanih več kot 22.000 glasov. Naj visokogorska planinska koča 2023 je postala zavetišče v Hudičevem borštu, naj planinska koča pa koča na Sv. Jakobu.

Aleš Drekonja, predsednik PD-ja Preddvor, in Mojca Markun, oskrbnica Planinske koče na Sv. Jakobu. Foto: Janez Polajnar
Aleš Drekonja, predsednik PD-ja Preddvor, in Mojca Markun, oskrbnica Planinske koče na Sv. Jakobu. Foto: Janez Polajnar

Obe zmagovalki upravlja Planinsko društvo Preddvor. "Letos sta prvič obe lovoriki odromali v isto planinsko društvo," so sporočili organizatorji in poudarili, da v PD-ju Preddvor delo v kočah odlikujejo gostoljubje, domačnost in dobro sodelovanje. "Odlikujejo nas pestra ponudba in prijazne cene. Poleti, ko je sicer pri nas mrtva sezona, saj gre večina v visokogorje, prihajajo turisti in se čudijo nizkim cenam," je povedal predsednik društva Aleš Drekonja, ki meni, da je pomembna tudi kakovostna hrana. Poudaril je, da imajo urejene koče in ves čas vlagajo vanje. Kočo na Sv. Jakobu so denimo tudi s sredstvi iz razpisa gospodarskega ministrstva popolnoma obnovili.

Planinska koča na Sv. Jakobu stoji na razgledni točki na zahodnem grebenu Potoške gore zraven cerkve sv. Jakoba na 961 metrih nadmorske višine. Odprta je vse dni v tednu z izjemo ponedeljka. "Imamo najboljšo kuharico, zato se lahko pohvalimo z vsem iz naše kuhinje. Obiskovalci imajo zelo radi ričet in domače štruklje, saj stavimo na domačo hrano in sveže sestavine," je povedala oskrbnica Mojca Markun, ki trdi, da ima sanjsko službo.

Rajko Fende, oskrbnik Zavetišča v Hudičevem borštu. Foto: Aleš Drekonja
Rajko Fende, oskrbnik Zavetišča v Hudičevem borštu. Foto: Aleš Drekonja

Zavetišče v Hudičevem borštu stoji na 1328 metrih nadmorske višine na južnem pobočju Cjanovce, prej je tam stala lovska koča. Odprto je ob sobotah, nedeljah in praznikih, če vremenske razmere to omogočajo. "Obisk je, ni pa navala, nekateri imajo raje mir, da se lahko tudi kaj pogovorimo, saj dobro poznam teren," je dejal oskrbnik Rajko Fende, ki predvideva, da obiskovalci pridejo in se vračajo zaradi njegove prijaznosti, in dodal, da je oskrbovanje pravi izziv, saj je treba do koče vse znositi. Trenutno tam ponujajo le tople in hladne napitke ter prenočišča, da bo koča še bolj zaživela, pa si želijo, da bi lahko ponudili vsaj osnovno hrano za obiskovalce.

Tretje mesto je sicer zasedla koča na Žavcarjevem vrhu, sledita planinski dom na Boču in Lavričeva koča na Gradišču.

Na PZS-ju letošnjo poletno planinsko sezono ocenjujejo kot zmerno dobro. Po besedah strokovnega sodelavca PZS-ja Dušana Prašnikarja je obisk gora in planinskih koč v veliki meri krojilo nestabilno vreme, posebno v prvi polovici poletne sezone. Dodal je, da je stabilno vreme v septembru še vedno idealno za obisk visokogorja, kjer so koče večinoma odprte do konca meseca. Odprta je tudi večina planinskih koč na območju Kamniško-Savinjskih Alp in Koroške, ki so jih morali po avgustovskih poplavah začasno zapreti.