Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prejšnji konec tedna se je na tradicionalnih krajih pod cvetočimi češnjami v Tokiu zbralo ogromno ljudi, mnogi celo brez zaščitnih mask.

Guvernerka Tokia Juriko Koike je priznala, da bi bilo Japoncem vzeti zabave ob prazniku češenj tako, "kot bi Italijanom vzeli objeme". Vseeno pa je pozvala, naj se izognejo velikim skupinam, ki imajo piknike pod cvetočimi češnjami.

V številnih parkih, kot sta tokijski park Ueno z 800 češnjevimi drevesi in park Čidorigafuči, so ob poteh speljani trakovi, s katerimi želijo obiskovalce odvrniti od posedanja po travi in prehranjevanja pod drevesi. Temu so namenjeni tudi posebni napisi, ki pa jih mnogi ne upoštevajo. V parku Ueno zbiranje odsvetujejo tudi z zvočnimi opozorili.

Večjih zabav, ki so značilne za ta čas, sicer trenutno ni, se pa na piknikih zbirajo manjše skupine prijateljev. Med njimi je bil tudi prodajalec zelenjave Juičiro Tanaka, ki je dejal, da delno upošteva navodila pristojnih.

"Običajno imamo v času cvetenja češenj zabavo ob opazovanju cvetov vsak konec tedna, letos bomo imeli samo eno, samo danes," je pojasnil.

Praznik češenj spada med najbolj priljubljene na Japonskem, izreden pomen pa ima tudi za turizem, ki je zaradi razmer po svetu letos precej okrnjen.