Poleti so na Kanin prepeljali dobrih 20.000 potnikov, zadnje snežne padavine v visokogorju in smučarski sejmi pa že napovedujejo zimo in smučarsko sezono. Foto: Miloš Batistuta/TV Slovenija
Poleti so na Kanin prepeljali dobrih 20.000 potnikov, zadnje snežne padavine v visokogorju in smučarski sejmi pa že napovedujejo zimo in smučarsko sezono. Foto: Miloš Batistuta/TV Slovenija

Smučarska sezona bi se v kratkem lahko začela, saj je na vrhu že nekaj več kot šestdeset centimetrov snega, vzdrževalna dela pa gredo h koncu.

"Na Prevali je bil t. i. poseben specialni pregled na petnajst let obratovanja, tam se končujejo dela, na krožni kabinski pa decembra poteče obratovalno dovoljenje in tudi do takrat bomo pripravili naprave znova za varno obratovanje," je povedala direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič.

Pogledi pa segajo v leto 2023. "Tej krožni kabinski napravi, po domače rečeno gondoli, bo namreč poteklo obratovalno dovoljenje iz razloga, ker bo naprava dopolnila 50 let starosti. Naprava je varna, vendar po 50 letih proizvajalec ni več dolžan zagotavljati rezervnih delov," je pojasnila Božič Badalič.

Sorodna novica Na Kaninu bi snežne naprave lahko zagnali že v drugi polovici novembra

Zato se vsi vsaj zadnjih pet let zavedajo, da je potrebna povsem nova dostavna žičnica, ki bo pa vozila z istega mesta, vendar ko bo trasa žičnice na terenu malce drugačna. Nova dostavna žičnica bo omogočala obratovanje tudi v primeru hujšega vetra, je poročal novinar TV Slovenija Miloš Batistuta.

"V tem času, ko so se potrjevala tudi realna sredstva za projekte in kohezijska sredstva, je tudi ta projekt seveda v prvi prioriteti," je povedal poslanec in občinski svetnik Danijel Krivec.

Že v naslednjem mesecu je predvideno, da se projekt konča. "In da pridemo do operativnega izvajanja, kar bi pomenilo v naslednjem letu tudi gradnjo nove kabinske žičnice," je dodal Krivec. Župan občine Bovec Valter Mlekuž pa je povedal: "Smo stopili v stik z vsemi lastniki parcel pod žičnico in tudi na parkirišču spodnje gondolske postaje, kjer nameravamo urediti garažno hišo."

To pa bo pomenilo infrastrukturo, ki bo zagotavljala vzdržnost celoletnega turizma v Bovcu in širši regiji.

Na Kaninu čez 60 centimetrov snega