Ena izmed plaž v bližini Palme de Mallorce, največjega mesta na Majorki. Foto: EPA
Ena izmed plaž v bližini Palme de Mallorce, največjega mesta na Majorki. Foto: EPA

Na priljubljenih plažah Cala Morlanda, Es Calo, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta, Cala Magraner in Cala Bota na tem španskem otoku se že ves avgust pojavljajo table, pritrjene na drogove prometnih znakov ali ulične razsvetljave. Na njih so opozorilni znaki, zraven njih pa v angleškem jeziku na veliko napisana različna opozorila, kot so "Pozor! Kamenje pada", "Previdno, nevarne meduze", "Plaža je zaprta" in podobno, kar naj bi tuje obiskovalce odvrnilo od namakanja v morju. Na eni izmed tabel je celo napis, da je do plaže treba hoditi več ur, čeprav je videti, da je Sredozemsko morje le dobrih deset korakov stran.

A omenjena opozorila imajo spodaj, v mnogo manjši pisavi, tudi sporočilo za domačine. V katalonščini nagovarjajo domačine in jim razkrivajo, da gre za lažna in izmišljena opozorila. "Težava ni padajoče kamenje, težava je množični turizem," tako piše v drobnem tisku, ali pa: "Plaža je v resnici odprta, le tujci in meduze nanjo nimajo vstopa."

"Krivci so hotelirji in Rafael Nadal"

Kot piše portal Euronews, za, roko na srce, domiselnimi tablami stoji antikapitalistična skupina Caterva, ki ima sedež v mestu Manacor. Njeni člani so že večkrat javno kritizirali množični turizem na Majorki in opozarjali, da naval zahodnih turistov otoku ne prinaša nič dobrega. Poudarili so, da so kampanjo želeli začiniti s ščepcem humorja in da so krivci za tako veliko priljubljenost tega balearskega otoka "hotelirji, lokalna vlada in Rafael Nadal". Znameniti španski tenisač namreč prihaja z Majorke, na otoku pa ima v lasti tudi restavracijo in več turističnih objektov, zaradi česar si je prislužil kritike Caterve.

Turistov več kot domačinov

Leta 2022 je Balearske otoke, ki jih sestavljajo Majorka, Menorka, Ibiza in Formentera, obiskalo več kot 16 milijonov ljudi. Samo na Majorki je bilo lani avgusta več kot milijon turistov, kar je več, kolikor šteje celotno prebivalstvo otoka. Po prvih ocenah bi lahko bilo letos število dopustnikov še večje.

Prenatrpanost je še posebej velika v poletni sezoni, ko se v letoviščih bijejo vojne za ležalnike, na nekaterih najbolj priljubljenih plažah obstajajo celo čakalne vrste. Veliko težavo na Balearih predstavlja tudi popivanje in (preveč) razposajeni turisti.

Tamkajšnje oblasti poskušajo razmere nadzorovati s strožjimi pravili in predpisi, vendar precej neuspešno. Predpisi za turiste vključujejo prepoved kajenja na 28 plažah na otokih, omejitev števila alkoholnih pijač, ki jih lahko kupijo v hotelih s storitvijo all inclusive, pravila oblačenja v restavracijah in letoviščih ter globe, če ne pridejo na večerjo v restavracijo, ki so jo rezervirali.