Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Srednja italijanska dežela, ena najmanjših v Italiji, se bojuje za svoj obstanek, ki ga ogroža predvsem množično izseljevanje. Tako je tudi v San Giovanni in Galdu, hribovskem kraju s komaj 600 prebivalci, kjer je tri četrt manj prebivalcev kot pred stoletjem.

"Med redkimi stvarmi, ki jih v naši deželi ne manjka, so prazne hiše. Zato se mi zdi pomembno, da jih izkoristimo. Tako bodo tudi drugi lahko spoznali naše kraje," je povedal Domenico Credico, župan kraja San Giovanni in Galdo.

"Zaradi desetletja izseljevanja iz Moliseja obstajajo hiše v vaških središčih, ki so že leta prazne," je za britanski Telegraph povedal Enzo Luogo, član društva Amici del Morrutto, ki se bori za prenovo vaškega središča, polnega izpraznjenih tisočletnih hiš.

Društvo je iskalo način, kako bi vrnili življenje v vas, in domislili so se akcije Regalati il ​​Molise (Podarite si Molise), s katero so na oddih in spoznavanje dežele povabili vse zainteresirane. Od julija do septembra so ponudili 40 enotedenskih paketov.

"Podarite si Molise, saj je to posebno darilo. Podarite si Molise, ker ponuja objem gostoljubja in noče ničesar v zameno," se glasi del promocijskega gradiva. Kot nadaljujejo, gre za pravi dopust z nič stroški z zelo specifičnim namenom: oživeti majhna in neodkrita vaška središča v Moliseju. "Tisti, ki se odločijo sprejeti to ponudbo, bodo odkrili deželo z odlično kakovostjo življenja, kjer se bodo srečali z neokrnjeno naravo. Vasica je na strateškem mestu, 40 minut od morja in od gora ter dve uri uri od Rima in Neaplja. Ne pričakujemo finančnega prispevka. Lokalna skupnost ponuja tri hiše in gostom ne bo treba skrbeti za ničesar, razen da odkrijejo lepote Moliseja, njeno zgodovino ter hrano in vino."

Akcija je požela ogromno zanimanja – že prvi dan, ko so sprožili akcijo, je prispelo več sto prošenj iz Italije in tujine. Po poročanju svetovnih medijev pa je postalo zanimanje še večje in za letos so mesta že izpolnjena, kot je mogoče prebrati na spletni strani društva Amici del Morrutto, kjer je bilo mogoče oddati prijavnico.

A bodite pozorni, saj o podobnih pobudah razmišljajo tudi v drugih izpraznjenih krajih v Moliseju.

Več v spodnjem videoprispevku Janka Petrovca, dopisnika RTV Slovenija.