Slovenija je izvrsten primer usmeritve v zeleni turizem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slovenija je izvrsten primer usmeritve v zeleni turizem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Evropski turizem se spopada z največjo krizo v zgodovini, saj je lani upadel za 61 odstotkov. Se pa v letošnjem poletju že kažejo izboljšanje, postopna normalizacija in vračanje optimizma, je dejala generalna direktorica generalnega direktorata Evropske komisije za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Kerstin Jorna.

Turizem je znan po tem, da se zelo hitro odzove na spremembe. "Tudi tokrat se bo prilagodil in se vrnil kot pomemben del naše in evropske ekonomije," je prepričan gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"Ob 70-odstotnem padcu prenočitev tujih gostov bo seveda okrevanje nekoliko daljše, a se moramo zavedati, da so trendi, v skladu s katerimi se bo turizem razvijal v prihodnje, nekaj, kar v Sloveniji prakticiramo že zadnjih sedem let in smo pri tem tudi izjemno uspešni. Butičnost, trajnost, varnost, doživetja po meri gosta, vse to so temelji, na katerih smo svoje uspehe gradili že v preteklem strateškem okviru."

Zelena Slovenija zgled za svet

Ne bo pa turizem več takšen, kot je bil. Kot je poudarila direktorica STO-ja Maja Pak, ne smemo toliko gledati na številke iz leta 2019, temveč potrebujemo nova merila uspešnosti.

Dejala je, da je nekje v preteklosti turizem izbral napačno usmeritev v količino namesto v kakovost. "Zdaj je čas za razmislek. Turistično industrijo je treba spet zgraditi, vendar boljšo, okoljsko in družbeno trajnostno," je dejala in poudarila, da je čas za konsenz, da bomo iz te krize izšli kot bolj etična, trajnostna in odgovorna družba.

"Trajnost mora postati nova norma," je poudarila in spomnila, da se je Slovenija že prej usmerila v zeleni turizem, vendar pa individualna prizadevanja niso zadostna, temveč mora v tej smeri delati celotna Unija.

Ta pa bi lahko postala zgled za preostali svet. Predsednik portugalske nacionalne turistične organizacije in Evropske potovalne komisije Luis Araujo je zadovoljen, da so evropske institucije in vlade držav članic začele gledati na turizem na pravi način s podporo prehoda v odporni in trajnostni turizem.

Turistično sezono 2021 so zaznamovala covidna potrdila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Turistično sezono 2021 so zaznamovala covidna potrdila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Potovanja 2022 lažja?

Prvi zelo konkreten primer sodelovanja je covidno digitalno potrdilo, ki ga uporablja vse več držav. Kot je povedala Jorna, so bila skupna prizadevanja članic pri uvedbi covidnega potrdila ključna za ponovno odprtje potovanj.

"Do konca avgusta je bilo izdanih več kot 355 milijonov digitalnih potrdil EU, 55 držav je bodisi povezanih z evropskim digitalnim potrdilom ali pa se za to še pripravljajo. Vse to v manj kot dveh mesecih," je izpostavila.

"Kriza je spodbudila sodelovanje med državami," je dejala Jane Stacey iz Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Kot najpomembnejše za okrevanje turizma je poudarila spodbujanje cepljenja in varen ponovni zagon mednarodnih potovanj. Rešitve na tem področju skupaj z drugimi akterji išče tudi OECD.

"Protokoli so težji zalogaj, kot se morda zdijo," je poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc in pojasnil, da imajo države različne poglede na ukrepe, zato traja dlje časa, da pride do poenotenja.

Vendar je prepričan, da bodo v prihodnjem letu protokoli v EU-ju povsem poenoteni in bodo potovanja lažja, varnejša in bolj predvidljiva.

"Realnost je, da bo covid z nami ostal dolgo časa in se moramo naučiti živeti z njim," je poudaril Zajc in dodal, da se bo turizem v prihodnje moral bolj zanašati na domači oz. evropski trg kot je bilo to v preteklosti.