Koza je hišni ljubljenček tudi v elitni enoti španske vojske. Foto: AP
Koza je hišni ljubljenček tudi v elitni enoti španske vojske. Foto: AP

Ameriška vojaška akademija iz West Pointa, mornariška akademija iz Annapolisa in pripravniki zračnih sil iz Colorado Springsa so že desetletja vpeti v hudo rivalstvo na medsebojnih tekmah ameriškega nogometa.

Rivalstvo so v desetletjih začinili z nenavadnim in uradno prepovedanim ritualom, krajo (žive) živalske maskote nasprotne ekipe, čemur v žargonu pravijo "duhovna misija". Maskota pehote je mula, mornarice koza in letalstva arktični sokol.

Vojaški kadeti so prvo mornariško kozo s kabrioletom in nekaj pomoči kloroforma prvič ugrabili že davnega leta 1953. Tradicija, čeprav je ne obudijo vsako leto ali pa vsaj ostane skrita pred očmi javnosti, je letos znova oživela.

Prihodnost najmogočnejših oboroženih sil na svetu se je prejšnji konec tedna odpeljala v Annapolis, vtihotapila na farmo in razgnala čredo koz mornarice. Vse koze tradicionalno poimenujejo Bill in morda je tudi to razlog, da so vrli fantje v teku za kozami ujeli napačnega predstavnika in ga odvlekli na štiri ure dolgo vožnjo iz Marylanda na domači West Point.

Namesto Billa številka 37, ponosne maskote letošnjih mornaričarjev, so ulovili Billa številka 34 – upokojenega, 14-letnega artritičnega kozla s samo enim rogom. Skratka, ustrelili so kozla, a k sreči ne dobesedno.

Vojska in mornarica razočarani nad kadeti

Incident sta za New York Times v skupni izjavi potrdili tako vojska kot mornarica in izrazili "razočaranje nad porušenim zaupanjem med brati in sestrami v vrstah".

"Ta dejanja ne odražajo temeljnih vrednot dostojanstva in spoštovanja nobene akademije," so zapisali v skupni izjavi, čeprav New York Times poroča, da tudi višje rangirani vojaški oficirji po tihem uživajo v starodavni tradiciji ugrabljanja maskot. A le, dokler ne gre nič narobe.

Ugrabitve uradno prepovedali po incidentu leta 1992

Ugrabitve maskot so uradno prepovedali leta 1992, po velikem škandalu, ki je sledil razkritju gorečnosti podviga tistega leta. Takrat so kadeti mornarice na West Pointu zvezali šest uslužbencev vojske in prekinili telefonske povezave, preden so ugrabili mule.

Kljub uradni prepovedi tradicija ni zamrla in sledila sta vsaj še dva incidenta, po katerih so se nad ugrabitvami zgražali zagovorniki pravic živali in zdravega razuma.

Poškodbe ugrabljenih živali

Leta 2015 so pred nogometno tekmo na parkirišču stadiona zapele pesti mladih pripravnikov, v pretepu in vsesplošni zmedi pa je bil ranjen ugrabljeni kozel Bill številka 35, ki so ga morali teden dni zdraviti na veterinarski kliniki.

Leta 2018 je sledil še hujši incident, ko so vojaški kadeti ugrabili maskoto zračnih sil. Arktično sokolico Auroro so med ugrabitvijo strpali v kletko za prevoz psov, prestrašena ptica pa je v ujetništvu tako silovito skušala pobegniti, da si je hudo ranila krila. Arktični sokoli ob tem spadajo tudi med ogrožene živalske vrste.

Če vas zanima, kaj se je zgodilo z letos ugrabljenim ostarelim kozlom – veterinarji so po pregledu kozla ob vrnitvi na ranč ugotovili, da nima hujših posledic in bo kmalu okreval ter še naprej užival v kozlovskem pokoju.