Zapiski plastičnega kirurga naj bi dokazovali, da je zvezdnica, ki še danes velja za lepotni ideal, šla pod nož. Foto: EPA
Zapiski plastičnega kirurga naj bi dokazovali, da je zvezdnica, ki še danes velja za lepotni ideal, šla pod nož. Foto: EPA

Šest rentgenskih posnetkov in zdravniške zapiske, ki so nastali med leti 1950 in 1962 ter razkrivajo zdravstvene težave legendarne filmske dive, bodo naslednji mesec prodali na dražbi, poroča Reuters. Iz dražbene hiše Julien's Auctions so sporočili, da pričakujejo izkupiček med 15 in 30 tisoč dolarji.

Največ zanimanja med zbranimi predmeti so v javnosti pritegnili zapiski hollywoodskega plastičnega kirurga Michaela Gurdina, ki je leta 1950 nadziral razraščanje vsadka iz hrustanca, s katerim so Marilyn preoblikovali brado.

"Nihče ni zares verjel, da je Marilyn Monroe imela plastično operacijo. Bila so le ugibanja. Je ali ni? Vsi so mislili, da je naravna lepotica, zato niso želeli verjeti," je komentiral Martin Nolan, izvršni direktor omenjene dražbene hiše, in dodal: "Prav tako v 50. plastične operacije še niso bile tako razširjene."

Zdravniški zapiski razkrivajo tudi, da je bila zvezdnica visoka nekaj več kot 167 centimetrov in pri tem tehtala le 52 kilogramov, da je leta 1956 trpela za nevtropenijo (nenormalnim znižanjem števila vrste belih krvničk v krvi) ter da je leta 1957 imela zunajmaternično nosečnost.

Kakšne skrivnosti pa razkriva rentgen?
Plastični kirurg Norman Leaf iz Beverly Hillsa trdi, da je imela slavna plavolaska tudi nekoliko 'popravljen' nos, vendar pa dokazov za to ni. Rentgenski posnetek igralkinega nosu sicer razkriva manjši zlom, ki pa naj bi bil posledica padca dva meseca pred smrtjo. Šest rentgenskih slik, ki jih bodo prodali na dražbi, prikazuje še posnetke igralkinih obraznih kosti in zgornjih zob.

Pred tremi leti so pri dražbeni hiši Julien's Auctions že prodali tri rentgenske posnetke prsnega koša Marilyn Monroe, ki so nastali leta 1954. Vrednost rentgenskih posnetkov je bila takrat ocenjena na tri tisočake, prodali so jih za vrtoglavo vsoto 45.000 dolarjev.