Tekmovanje je tudi tokrat potekalo na Finskem. Foto: EPA
Tekmovanje je tudi tokrat potekalo na Finskem. Foto: EPA
Zmaga je šla v roke Airistotla. Foto: EPA

"Namen svetovnega prvenstva v igranju na zračno kitaro je promocija miru na svetu," so zapisali na spletni strani tekmovanja. "Ideologija sloni na tem, da se bi se ustavile vojne, da bi se spremenilo podnebje in da bi slabe stvari izginile, če bi ljudje igrali na zračno kitaro," je še zapisano.

Prvo prvenstvo je potekalo leta 1995, da prinese mir na svetu. Tekmovalci morajo najprej prestati sito na nacionalnih izborih in si tako izboriti mesto na Finskem. Nacionalne izbore tako prirejajo v Belgiji, Bolgariji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Kazahstanu, Rusiji, ZDA ter na Japonskem in Nizozemskem. Predizbore najprej začnejo v Nemčiji - že marca, najpozneje pa v ZDA - šele junija.

Tekmovalce na prvenstvu nato ocenjujejo sodniki glede na slog izvedbe - podobno kot pri umetnostnem drsanju, kjer je najvišja ocena 6.0. "Kitarist" mora izvesti skladbo v minuti. Kar pa zadeva vizualni nastop, pa je samo eno pravilo - da ni pravil. Na koncu prvenstva podelijo zlato, srebrno in bronasto medaljo.

Naslov iz lanskega leta je branil Rus Kereel Blumenkrants - Your Daddy, toda žal mu ni uspelo. Zmaga je pripadla tekmovalcu iz ZDA Mattu Burnsu, ki se predstavlja pod umetniškim imenom Airistotel. Rus je tokrat končal na drugem mestu, tretja pa je bila še ena Američanka, in sicer Nicole Sevcik - Mom Jeans Jeanie.