V bližini glavnega mesta Rusije bodo gradili mesto za milijonarje. Foto: EPA
V bližini glavnega mesta Rusije bodo gradili mesto za milijonarje. Foto: EPA
Roman Abramovič
Se bo tudi Abramovič preselil v mesto milijonarjev? Foto: EPA

Na prestižni lokaciji znane Rubljovke, ki je že priljubljena med ruskimi bogataši, načrtujejo gradnjo mesta za okrog 30 tisoč prebivalcev. Stala bo okrog tri milijarde dolarjev. Tu bodo na okrog 430 hektarjih zrasle razkošne vile, klinike, bari, športni objekti in pristanišče na reki Moskvi.

Rubljovka, ki leži tri kilometre zahodno od moskovske obvoznice, bo tako postala dom večini ruskih bogatašev. V Moskvi živi namreč več bogatašev kot kjer koli drugje.

Po pisanju revije Forbes ima Moskva 33 milijarderjev in je tako premagala tudi New York, v katerem živi 31 milijarderjev. V Moskvi živi tudi tretjina vseh ruskih milijonarjev, ki naj bi jih bilo kar 88 tisoč.

Mesto bodo najverjetneje začeli graditi že prihodnje leto, financiralo pa naj bi ga podjetje Nafta Moskva. Britanski arhitekti družbe John Thomson s partnerji, ki delajo pri tem projektu, so razkrili, da se bo mesto imenovalo Rubljovo - Arhangelsko. Spominjalo bo na predrevolucionarno Moskvo, polno bo ozkih kanalov in ulic, ki bodo vodile okrog trdnjave, predmestje pa bo podobno predmestju evropskih mest, polno vil in hiš.

To ne bo navadno mesto, ampak mesto v zgodovinskem slogu, podobno evropskim mestom, kot so Praga, Amsterdam in München, je dejal direktor projekta Viktor Novičkov. Pričakujejo, da bodo vrednosti nepremičnin v tem mestu dosegale cene od 500 tisoč dolarjev naprej za stanovanje. Za hišo ali vilo pa bo potrebno seči še globlje v žep in odšteti nekaj milijonov dolarjev.