V Jeruzalemu Shanonova teorija razburja javnost. Foto: EPA
V Jeruzalemu Shanonova teorija razburja javnost. Foto: EPA
Blisk, grom in goreči grm naj bi bili le posledice vplivov narkotika, ki ga je zaužil Mojzes. Foto: EPA

Benny Shanon, profesor kognitivne psihologije na univerzi Hebrew v Jeruzalemu, je svojo teorijo predstavil v britanskem časniku Time and Mind. Shanon trdi, da dve rastlini v puščavi Sinaj vsebujeta enake psihoaktivne molekule, kot so jih našli v rastlinah, iz katerih med amazonskimi verskimi obredi pripravljajo močen halucinogen napitek ayahuasca, poroča agencija Reuters.

S psihadeličnimi učinki ayahuasce je dobro seznanjen tudi Shanon, saj trdi, da je opojno substanco v gozdovih Amazonke zaužil tudi sam in ob tem doživel vizije, ki so imele spiritualno-religiozni pomen.

"Pri Mojzesu je šlo lahko za nadnaravno kozmično izkušnjo, česar ne verjamem. Lahko gre za legendo, česar tudi ne verjamem. Prepričan sem, da je Mojzes dogodek, ki ga je združil z Izraelci, doživel pod vplivom narkotika," je prepričan Shanon.

"Blisk, grom, goreči grm ... Prav lahko je šlo za privide in prisluhe, ki jih je doživel Mojzes pod vplivom ayahuasce," ugiba Shanon. Vsi biblični učenjaki pa se glede dogodka na gori Sinaj z njim seveda ne strinjajo. "Biblija poskuša prenesti mogočen dogodek. Ni se nam treba bati za usodo Mojzesa, ampak za usodo znanosti," je za radio Israel povedal rabin Yuval Sherlow.