K sodelovanju so povabili tudi zgodovinarje, da bi bilo okolje čim bolj podobno resničnim razmeram. Foto: Youtube Češka televizija
K sodelovanju so povabili tudi zgodovinarje, da bi bilo okolje čim bolj podobno resničnim razmeram. Foto: Youtube Češka televizija

Oddaja Počitnice v protektoratu je že s prvim delom požela veliko negativnih kritik, saj ji mnogi očitajo, da je neprimerna. Scenaristi so si zamislili naslednji zaplet - tri generacije iste družine živijo skupaj pod eno streho in se vsak dan prebijajo skozi hude čase v drugi svetovni vojni. Nemški vojaki prečesavajo vsako ped ulice, družinski člani so večkrat lačni kot siti in jedo najcenejšo hrano, oblečeni so v razcapane obleke in nasploh spoznavajo vse vsakodnevne grozote, ki so se v državi dogajale po Hitlerjevi okupaciji leta 1939.

Družinski člani so tekmovalci, ki so se na šov prijavili in bili izbrani, nacistične vojake in druge prebivalce vasi pa upodabljajo profesionalni igralci.

Za zdaj je predvidenih osem delov tega šova, ki so jih že posneli poleti, sporno oddajo pa prikazuje kar nacionalna televizija Češka televize. Naslovi posameznih delov so več kot zgovorni - Pravila preživetja ali Z gestapom za mojim hrbtom. Kraj dogajanja je postavljen v protektorat Češke in Moravske, ki sta tudi danes del Češke, med drugo svetovno vojno pa je temu območju vladala marionetna vlada, ki so jo določili nacisti.

"Kar se da verodostojno okolje"
"Dolgo sem iskala koncept oddaje, ki bi mi po eni strani omogočil, da prikažem življenje v nekem drugem obdobju in hkrati poskrbim za kar največjo stopnjo verodostojnosti,"
je dejala režiserka Zora Cejnkova, poroča Guardian.

A vprašanje, ali se je odločila prav. Že po prvem predvajanem delu so se oglasili mnogi ogorčeni gledalci, tudi iz tujine, ki so prepričani, da si resničnostne oddaje vendarle ne morejo privoščiti vsega. "Ti tekmovalci imajo srečo, da se z njimi vsaj ne bo delalo tako kot z 82.308 Judi, ki so živeli v tem protektoratu in so končali v nacističnih taboriščih," je zapisal novinar izraelskega časopisa Times of Israel, neki drugi komentator pa se je vprašal: "Ali bo naslednji korak Big Brother Auschwitz?"

Med drugo svetovno vojno je umrlo okoli 360.000 Čehov in Slovakov.