Čili carolina reaper velja za najbolj pekočega na svetu. Foto: AP
Čili carolina reaper velja za najbolj pekočega na svetu. Foto: AP

Zelo priljubljeni izzivi uživanja zelo pekoče hrane bi lahko povzročili "resne škodljive učinke za zdravje", sporočilo agencije navaja DPA. "V preteklosti so bili večkrat opisani primeri neželenih učinkov, kot so draženje sluznice, slabost, bruhanje in visok krvni tlak," dodajajo.

BfR še posebej svari pred predrznimi tekmovanji, kjer se uživajo najbolj pekoče omake ali pekoče paprike: "V tem primeru so mogoči hudi škodljivi učinki za zdravje, ki so lahko smrtno nevarni." Agencijo še posebej skrbi "izziv pekočega čipsa", ki kroži po družbenih omrežjih in vključuje uživanje koruznega čipsa, začinjenega z domnevno najbolj pekočo vrsto čilija na svetu – carolino reaper.

#hotchipschallenge heute mit leo #cologne #germany #köln

Na spletu so objavljeni številni videoposnetki ljudi, ki sodelujejo v izzivu, vključno z otroki in najstniki. Avgusta je več petošolcev v zahodni Nemčiji potrebovalo zdravniško pomoč zaradi bolečin v želodcu in razdraženosti kože ter dihal po sodelovanju v izzivu. Z inštituta so sporočili, da pekoč okus povzroča kemična spojina kapsaicin, ki v naravi živali odvrača od uživanja plodov. Povprečna odrasla oseba lahko brez težav zaužije največ pet miligramov kapsaicina na kilogram telesne teže.