Akvarij Piran, ki deluje v okvirju Univerze na Primorskem, je v sodelovanju s Pošto Slovenije izdal novo znamko, ki dopolnjuje doslej izdane serije znamk, na katerih so upodobljeni značilni prebivalci slovenskega morja. Na tokratni poštni znamki in razglednici je tako morska cvetača, z znanstvenim imenom Cotylorhiza tuberculata.

Vrsta klobučnjaka, ki je specifična za Sredozemsko morje, spada med ožigalkarje, a kopalcem njegov vžig ni nevaren. Za morske cvetače je značilno, da se odrasli primerki v večjem številu pojavljajo le v poletnem in jesenskem času, ko so temperature morja višje.

Ta meduza je sicer prepoznavne po velikem, tudi do 40 centimetrov širokem klobuku, ki po barvi spominja na jajce, pečeno na oko. Živahne barve ji dajejo predvsem simbiotske alge (zooksantele), ki živijo v njenem tkivu. Osem ustnih ramen, s katerimi lovi droben živalski in rastlinski plankton, je oblikovanih v gost bel šopek, pokrit z modrimi in vijoličnimi gumbki. Lovk nima, premika pa se z utripanjem klobuka.

Pobudnik za prvo tovrstno znamko je bil piranski ribič Vlado Peskar

Po seriji sedmih osebnih znamk z motivi kavala, Spalancanijevega cevkarja, fratra, morske bogomolke, špara, rdeče morske vetrnice in orade je Pošta Slovenije leta 2013 v sodelovanju z Akvarijem Piran izdala prve slane znamke na svetu – serija štirih znamk, ki so predstavljale značilne prebivalce slovenskega morja, in sicer črnika, zlatega ciplja, sipe in glavate karete.

Pobudnik za prvo znamko je bil piranski ribič Vlado Peskar, ki je dolga leta pomagal akvariju z zalogo živih rib, ob vstopu v pokoj pa se je navdušil nad zbiranjem znamk in pristopil v filatelistično združenje. Osebne in posebne znamke, ki jih Pošta izda v omejenih količinah, imajo poseben pomen za filateliste, saj so redke in jih težje dobijo.