Teranaki velja za eno bolj smrtonosnih novozelandskih gora. Foto: Wikipedia
Teranaki velja za eno bolj smrtonosnih novozelandskih gora. Foto: Wikipedia

Po navedbah policije je moški preživel zaradi spomladanskega vremena, ki je razmehčalo led in je zato pristal na snegu. "Alpinist ima neverjetno srečo, da je ostal živ," so še sporočili.

Višina, s katere je padel, je enaka stolpu Makkah Royal v Savdski Arabiji, eni najvišjih stavb na svetu oziroma skoraj dvakrat toliko, kot je visok The Shard v Londonu, poroča BBC.

Alpinist je bil del skupine, ki se je vzpenjala na Taranaki, ko je omahnil z vrha. "Ko so ostali videli, kaj se je zgodilo, se je eden od plezalcev skušal spustiti po pobočju in ga poiskati," je povedala policija. Tisti dan se je na goro vzpenjal tudi eden od članov gorskih reševalcev in pomagal locirati moškega.

Taranaki, speči vulkan na zahodni obali Severnega otoka, slovi kot ena najbolj smrtonosnih gor na Novi Zelandiji. Leta 2021 sta dva alpinista omahnila v smrt na isti točki, kot je ta konec tedna padel omenjeni moški.

Zaradi edinstvene geografske pozicije gore, izolirane od preostalih gora, in njene bližine morju, se vremenske razmere na Taranakiju spreminjajo izredno hitro, vreme pa je izredno nestabilno. Vsaka napaka alpinistov je zato lahko usodna, opozarjajo tamkajšnji gorski reševalci.