Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Nesreča se je zgodila, ker so blizu kraja Barlington v kanadski provinci Ontario popustili jermeni, s katerimi so bili panji med prevozom na prezimovališče pritrjeni na tovornjak. Panji so se tako raztresli po cesti v krogu okoli 400 metrov, v zrak pa se je dvignil oblak čebel, v katerem je bilo okoli pet milijonov čebel.

"Nismo prepričani, kako ali kaj točno se je zgodilo, toda v nekem trenutku so škatle s čebelami ali čebeljimi panji padle s prikolice in se razsule po cesti," je za CBC News povedal policist Ryan Anderson. Dodal je, da so roji čebel letali po cesti.

Približno uro po tem, ko je policija objavila obvestilo na družbenih omrežjih, se je oglasilo več čebelarjev, ki so ponudili pomoč, piše Guardian. Šest ali sedem čebelarjev je na koncu prispelo na prizorišče, je dejal Anderson. "Prvi čebelar, ki je bil na prizorišču, je bil nekajkrat popikan," je dejal.

Veliko huje jo je odnesel voznik tovornjaka, ki ni nosil čebelarske opreme, Dobil je več kot sto čebeljih pikov. Nudili so mu zdravniško pomoč, po navedbah zdravnikov pa njegovo stanje ni resno.

Policija je okoli 9.15 po tamkajšnjem času sporočila, da je bila večina od petih milijonov čebel varno pobranih in da so panje odpeljali. Nekaj panjev so pustili, da so se neulovljene čebele same vrnile vanje.

Domneva se, da so bile čebele del storitve opraševanja, pri kateri kmetje najemajo čebelarje, da jim pomagajo pri opraševanju pridelkov.