Tippi Hedren, sicer mati igralke Melanie Griffith, je snemanje Ptičev tako zelo pretreslo, da naj bi celo doživela živčni zlom. Foto:
Tippi Hedren, sicer mati igralke Melanie Griffith, je snemanje Ptičev tako zelo pretreslo, da naj bi celo doživela živčni zlom. Foto:

Zdaj naj bi po pisanju revije Time znanstvenikom le uspelo rešiti skrivnost. "Prepričana sem, da so bile ptice zastrupljene," je biologinja Sibel Bargu z univerze Louisiana State povedala za USA Today.

Bargujeva je s svojo ekipo pregledala vsebino želodcev želv in morskih ptičev, ki so jih v znanstvene namene leta 1961 izčrpali na območju zaliva Monterey Bay. V vsebini živalskih želodcev je bilo zaslediti sledi strupenih alg, ki povzročajo živčne in možganske poškodbe.
Krivo uhajanje strupenih snovi?
Znanstveniki pravijo, da so se ptice, ki so s samomorilskim vedenjem leta 1961 močno prestrašile Američane, najverjetneje prehranjevale tudi z algami, okuženimi inčuni in lignji.

Podobna študija iz leta 2008 je prinesla enake ugotovitve in ob tem izpostavila, da bi bilo lahko za strupene alge krivo uhajanje strupenih snovi iz rezervoarjev ob novozgrajenih domovih, ki so tedaj ob kalifornijski obali rasli kot gobe po dežju.

Ameriški filmski inštitut je Ptiče uvrstil med 10 najboljših grozljivk zadnjega stoletja. Film s Tippi Hedren v glavni vlogi se je znašel na 7. mestu, medtem ko je 1. mesto pripadlo še eni Hitchcockovi mojstrovini, Psihu.