Neka druga raziskava, objavljena pred kratkim, je ugotovila, da so najsrečnejši tisti pari, ki si gospodinjska opravila pravično delijo. Foto:
Neka druga raziskava, objavljena pred kratkim, je ugotovila, da so najsrečnejši tisti pari, ki si gospodinjska opravila pravično delijo. Foto:
Kuhinja
Kuhinja - prostor, ki se ga je treba bati 'kot hudič križa' ali odlična priložnost za druženje parov? Foto: EPA

Do te številke je prišla nova raziskava, ki so jo opravili Britanci. Ugotovili so, da čeprav sodobni način življenja zahteva trdo delo, mnogokrat tudi pozno v noč, odrasli, ko pridejo domov, še vedno najdejo dovolj energije za pričkanje in iskanje krivca za nered med štirimi stenami. Povedano v številkah: za ta "konjiček" porabijo natančno 264 minut na teden, kar v enem letu znese skoraj deset dni!

Ta nesrečni straniščni pokrov
Jabolka spora so tako rekoč v vseh gospodinjstvih enaka - nepospravljene obleke, ki ležijo nametane povsod po stanovanju, odlašanje na "jutri" z nujno potrebnimi popravili in spremembami in večno vprašanje, kdo, on ali ona, bo odšel do pralnega stroja in ga napolnil z umazanim perilom. S tem seznama seveda še ni konec - srboriti spopad lahko povzročijo tudi "skrivnostni" madeži in umazanija, ki se je "čez noč" pojavila na preprogi ali kavču, in seveda tradicionalna stvar, ki ženskam požene kri po žilah in dvigne pritisk - "Zakaj spet nisi spustil pokrova straniščne školjke?"

"Krivi" so otroci ali pes
Študija, ki jo je povzel britanski The Telegraph, je ugotovila, da se moški pri tovrstnih "grehih" precej pogosteje kot ženske zatečejo k laži ali izgovoru, da bi si rešili celo kožo, saj je vsak šesti anketirani priznal, da si pogosto na hitro kaj izmisli, namesto da bi vstal in v roke prijel krpo. Za primerjavo, med ženskami je takšnih le sedem odstotkov.

Skoraj 30 odstotkov parov je tudi priznalo, da je njihov izgovor za neurejeno stanovanje utrujenost od službe, nekaj manj jih krivce najde v otrocih, vsak deseti par pa odgovornost za nesnago preloži na hišnega ljubljenčka.

Če potegnemo črto, si pari vsako leto v lase zaradi hišnih opravil skočijo 135-krat, ženske pa najpogosteje izbruhnejo zato, ker jih njihovi izbranci razočarajo na področju "naredi si sam" oziroma "sam svoj mojster". Raziskovalci so na podlagi izsledkov parom zato svetovali, naj imajo za vsak primer urejeno zavarovanje doma.

Deset najpogostejših gospodinjskih sporov
1. Obleke ležijo vsepovsod po hiši (35 odstotkov)
2. Odlašanje z nujnimi hišnimi spremembami (28 odstotkov)
3. Pranje (24 odstotkov)
4. Nepopravilo pokvarjenih aparatov in stvari in
Odnašanje smeti (17 odstotkov)
6. Razmetana postelja (12 odstotkov)
7. Pokrov straniščne školjke ni spuščen (10 odstotkov)
8. Prikrivanje škode in madežev in
Puščanje oprane posode v pomivalnem stroju (9 odstotkov)
10. Neznanje drobnih opravil (6 odstotkov)
Ostalo: 22 odstotkov