Bodo čokoladni pralineji kmalu postali luksuz? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bodo čokoladni pralineji kmalu postali luksuz? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dva izmed največjih proizvajalcev čokolade na svetu, podjetji Mars in Barry Callebaut, sta si enotna - čokolada bi lahko v prihodnjih desetletjih izginila s prodajnih polic.

Gre za preprosto dejstvo, da je povpraševanje po čokoladi večje od proizvodnje, težava pa se pojavi že na plantažah kakavovca. Že pred leti so govorili o "čokoladni suši", ki bi bila posledica nemirov v Slonokoščeni obali. Prav ta država namreč v svet pošilja ogromno kakavovih zrn, zaradi napetih razmer pa se število kmetov in plantaž kakavovcev močno zmanjšuje. Zdaj pa se je pojavila še druga težava - suša na območju nasadov kakava v državah zahodne Afrike, pa tudi nekatere bolezni.

Lani smo pojedli kar 70.000 ton kakava več, kot ga je bilo pridelanega. Za zdaj so na voljo še zaloge iz prejšnjih let, vendar pa se pričakuje, da bo pridelek iz leta v leto upadal, povpraševanje po čokoladi pa bo vedno večje. Povečuje se predvsem na Kitajskem, kjer živi ogromno ljubiteljev čokolade, sicer pa so največji porabniki čokolade doma v Evropi. Težava je tudi, ker je med ljudmi vedno bolj priljubljena (zdrava) temna čokolada, ki vsebuje več kakava kot mlečna.

Prva posledica se na trgu že pozna, saj so se cene čokolad občutno dvignile, poroča Washington Post. Znanstveniki pa že ustvarjajo gensko spremenjena drevesa kakavovca, ki obrodijo do sedemkrat več plodov, vendar pa sta pri tem vprašljiva kakovost in okus kakava.