Šimpanzinje so do svojih mladičev zelo pozorne. Foto: Reuters
Šimpanzinje so do svojih mladičev zelo pozorne. Foto: Reuters
Šimpanze pogosto uporabljajo za laboratorijske poskuse. Foto: EPA

V zavetišču za šimpanze bodo zdaj opravili test očetovstva, da ugotovijo, kateri izmed sedmih samcev je oče male Tracy, ki se je skotila v preteklih dneh.

Delavci v zavetišču zdaj zbirajo vzorce dlak šimpanzov; ko bodo ugotovili, kdo je zaplodil malo šimpanzijo, bodo ukrepali - krivca čaka ponovni poseg.

Nebesa za šimpanzje upokojence
Vodstvo zavetišča Chimp Haven (Šimpanzja nebesa) je pojasnilo, da je Teresa 8. januarja skrivnostno izgnila, pojavila pa se je šele zvečer, in sicer s hčerko v naročju. "Vsi smo bili kar malo presenečeni, ko smo izvedeli novico. A najpomembneje je, da se obe, Tracy in Teresa, dobro počutita," je povedala Linda Brent, njihova tiskovna predstavnica.

V Šimpanzjih nebesih sicer skrbijo za tiste šimpanze, ki so že prestari, da bi jih še lahko uporabljali za laboratorijske raziskave. Gre za nekakšno upokojensko naselje za primate, ki je bilo ustanovljeno leta 2005, Teresa pa je tam kakšno leto.

Šimpanzi v naravi redko živijo 40 let, v ujetništvu pa dosežejo povprečno starost okoli 60 let, veliko jih živi tudi dlje časa.