Zmagovalec bo prejel 1000 evrov. Foto: Reuters
Zmagovalec bo prejel 1000 evrov. Foto: Reuters

Na lanskem tekmovanju v letoviškem naselju Donja Brezna so dosegli rekordnih 117 odležanih ur, a so letošnji tekmovalci s tem rekordom pometli kot za šalo. Tokratno tekmovanje za najbolj lenega Črnogorcav se je zavleklo že 20. dan, tekmovalci, ki se še "borijo," pa so odločeni nadaljevati.

"Vsi se počutimo dobro, pravzaprav odlično, zdravstvenih težav ni, razvajajo nas, preostane nam le, da ostanemo spočiti," je povedala 38-letna šampionka iz leta 2021 Dubravka Aksič. Tekmovanja so v Črni gori začeli prirejati pred dvanajstimi leti, da bi se posmehovali priljubljenemu mitu, ki Črnogorce označuje za lene, je povedal Radonja Blagojević, organizator in lastnik tamkajšnjega letovišča.

Povedal je, da je izmed začetnih enaindvajset tekmovalcev ostalo le še sedem najbolj osredinjenih, do zdaj so prelenarili že 463 ur. Pravila določajo, da se stanje ali sedenje šteje kot kršitev in razlog za takojšnjo diskvalifikacijo, a imajo tekmovalci vsakih osem ur na voljo deset minut, da gredo na stranišče. Tekmovalci lahko tudi berejo in uporabljajo mobilne telefone ali prenosne računalnike. 23-letni Filip Knežević, ki tekmuje prvič, je dejal, da je prepričan o zmagi in nagradi 1000 evrov: "Tu imamo vse, kar potrebujemo, družba je fantastična, čas hitro mine."