Madonna bi svoji uspešnici Holiday in Like a Virgin zapela le za velike vsote denarja. Foto: Reuters
Madonna bi svoji uspešnici Holiday in Like a Virgin zapela le za velike vsote denarja. Foto: Reuters

Potrebna je le ena uspešnica, in nova glasbena zvezda je rojena. Toda težava z uspešnicami se kaj kmalu pojavi, ko jo izvajalec preraste, a njegov poslušalec ne. Na glas se pritožuje le redki izvajalec, saj je to kljub vsemu njegov dnevni kruh, a nekateri se vendarle oglasijo.

Kdo je med njimi in za katere skladbe se pritožuje, si lahko preberete spodaj.


Pokojni prvi glas grungea Kurt Cobain je v intervjuju za Rolling Stone leta 1994 priznal, da se v nekem trenutku svoje kariere ni niti več spomnil, kako se zaigra kitarska solaža Smells Like Teen Spirit. Igranje skladbe pa je bilo zanj prav sramotno.

Thom Yorke in druščina iz Radiohead je odkrito spregovorila o svoji grozi nad vsakokratnim igranjem skladbe Creep na svojih zgodnjih koncertih. 1996 je York za Spin dejal, da so po nastopu na MTV Beach Party preprosto sklenili, da je ne bodo nikoli več zaigrali.

"Ne morem prenesti j***** skladbe. Vsakič, ko jo zaigramo, se želim zadaviti. Največja težava pa je, da je to naša velika uspešnica," je v pogovoru leta 2006 dejal takrat še kot pevec britanske skupine Oasis Liam Gallagher o njihovi pesmi Wonderwall.

Z zavidljivim repertoarjem in kariero, ki traja že več kot 30 let, tudi kraljici popa Madonni vse njene skladbe niso po godu. "Nisem prepričana, če lahko še kdaj zapojem Holiday ali Like a Virgin," je dejala nekoč za newyorško radijsko postajo Z100 in dodala: "Ne morem, razen če mi kdo plača recimo 30 milijonov."

Pričakovali bi, da je pevec skupine U2 navdušen nad vsemi svojimi skladbami, toda kot je razkril v pogovoru za Ween leta 2009, ni posebno naklonjen besedilu skladbe Where the Streets Have No Name: "Menim, da je precej plehko besedilo, toda Brian Eno in Daniel Lanois sta mi v studiu dejala, da je popolno. Dejal sem jima, da je to le oris skladbe in da lahko naredim boljšo. Toda Eno je ujel to skladbo na snemalni trak. Zdaj jo moram prepevati do konca svojega življenja."

Leta 1990 je skladba Ice Ice Baby zaznamovala do tedaj neznanega Roberta Van Winkla oz. Vanillo Icea med zvezde. Devet let kasneje se je pojavil na MTV-ju in z bejzbolskim kijem razbil original videa. Nato pa se je spravil še nad snemalni studio.

Že ko je zaslišala demoposnetek What's Love Got to Do with It, je Tina Turner skladbo zasovražila. Toda njen menedžer Roger Davies je vztrajal, da če ji uspe posneti skladbo na njen način, ima potencial uspešnice. Njegove besede so se uresničile. Skladba pa je definirala njeno samostojno kariero, na katero je stopila po ločitvi od nasilnega Ika Turnerja.

The Beastie Boys že od leta 1987 na svojih nastopih niso izvedli svoje uspešnice Fight for Your Right. "Razžalosti me, da smo s skladbo vsilili neke vrednote določenim oboževalcem, čeprav sami v njih ne verjamemo," je pred leti razložil Mike D.

"Pobralo bi me, če bi moral vsakič zapeti Stairway to Heaven," je kasneje - 17 let po uspehu skladbe iz leta 1971- dejal Robert Plant.