Kitajski učenci se ta teden močno potijo na sprejemnih izpitih. Foto: epa
Kitajski učenci se ta teden močno potijo na sprejemnih izpitih. Foto: epa
Nekaj taksistov v Šanghaju bo imelo teden dni manj dela. Foto: epa

Na Kitajskem ta teden množica bodočih študentov piše sprejemne izpite, njihovi rezultati pa naj bi bili odvisni tudi od registrskih tablic na taksijih - vsaj tako so prepričani njihovi vraževerni starši, ki so to pobudo sprožili.

Največja šanghajska taksi družba Šanghaj Dadžong je sporočila, da bo iz prometa začasno umaknila vozila, katerih oznake na registrskih tablicah se končajo s štirico. V šanghajskem narečju je namreč njena izgovorjava enaka izgovorjavi za besedo neuspeh.

Vodja družbe je še povedal, da so v preteklosti mnogi starši zavrnili prevažanje svojih otrok v avtomobilih, za katere verjamejo, da njihove registrske tablice prinašajo smolo. Staršev ni moglo prepričati prav nič, saj so postali jezni in niso dovolili otrokom, da sedejo v te taksije.

Zaenkrat še ni znano, koliko taksistov bo zaradi vraževernosti za teden dni ostalo brez dela.

Moj otrok se ne bo peljal v tem taksiju
Tudi druga pomembna taksi služba v mestu Šanghaj NGS Taxi se sooča z istim pojavom. Tako so sporočili, da je kar 20 odstotkov ljudi, ki je v času sprejemnih izpitov naročilo prevoz s taksijem, zahtevalo, da naj jih ne pridejo iskati "nesrečni" avtomobili.

Državni sprejemni izpiti za vstop na univerze veljajo za najpomembnejši dogodek v življenju kitajske mladine. Samo v Šanghaju se jih bo udeležilo približno 130.000 bodočih študentov.