Podgana na tisoč in en način je velik hit v nekaterih državah. Foto: EPA
Podgana na tisoč in en način je velik hit v nekaterih državah. Foto: EPA

Ste gurman in ljubite vse vrste mesa? Če vas bo pot zanesla v azijske dežele, Kambodžo in Tajsko, pa se pripravite na njihove podganje specialitete, ki so med drugim vedno dražje.

Po zadnjih ocenah centralne kamboške banke inflacija v tej državi znaša 37 odstotkov, cena podganjega mesa pa se je povečala z lanskih 30 centov na 1,28 dolarjev za kilogram, a je nam "čudna" vrsta mesa še vedno najcenejša. Poplave, ki so pred kratkim prizadele to državo, so vaščanom omilile lovljenje podgan, saj so te pobegnile v kraje višjih nadmorskih višin. Kot poroča predstavnik kamboškega ministrstva, so otroci veseli, da lahko na tržnici kaj zaslužijo od prodaje malih glodalcev, del lova pa pustijo tudi za svojo družino. Ly Marong pa dodaja, da podgan ne jedo samo siromašni ljudje, temveč tudi bogataši radi poizkusijo podganje meso.

Vsi si želijo podganjih specialitet
Meso malih nadležnih živali začinjeno s česnom je pravi hit v Kambodži, a to ne čudi, saj je za kilogram govedine treba odšteti več kot pet dolarjev. Tudi na Tajskem so podganje jedi del vsakdana, indijske oblasti pa so zaradi rasti cen hrane celo pozvale svoje prebivalstvo, da uživajo podganje meso. Kambodža med drugim dnevno izvozi več kot tono podgan v Vietnam. Ali bodo kdaj izvažali takšne količine podganjega mesa tudi v našo državo, pa je enostavno težko verjeti ...

D. S.