Je ena od več srajc, ki so jih uporabili med snemanjem. Foto: AP
Je ena od več srajc, ki so jih uporabili med snemanjem. Foto: AP

Leta 1995 je na televizijskih zaslonih zaživela ena izmed priredb klasičnega romana Prevzetnost in pristranost (Pride and Prejudice) avtorice Jane Austen. V seriji se med drugim glavna junakinja Elizabeth Bennet, ki jo je zaigrala Jennifer Ehle, zagleda v Fitzwilliama Darcyja, ki pa ga je upodobil Colin Firth.

V seriji je eden izmed najbolj legendarnih prizorov – čeprav ta ni del knjižne različice – trenutek, ko na veliko presenečenje Bennet, ki obišče Darcyjevo posestvo Pemberley, ta po plavanju v jezeru iz njega zakoraka delno oblečen in v premočeni beli srajci.

Točno ta kos obleke pa je bil del dražbe kostumografske hiše Cosprop, ki jo je leta 1965 ustanovil z oskarjem in bafto nagrajeni oblikovalec John Bright, in dražbena hiša Kerry Taylor Auctions. Zanjo so pričakovali vrtoglav znesek – njeno vrednost so namreč oceniili na med 7000 in 10.000 funtov. Prodajna cena je to oceno bistveno presegla, saj je srajco nekdo kupil za 25.000 funtov.

Je sicer ena od več srajc, ki so jih uporabili med snemanjem. Druga je bila že prodana na dražbi v dobrodelne namene, tretja pa ostaja v arhivu Cospropa.

Omenjen trenutek so sicer poustvarili tudi v Netflixovi seriji Bridgerton, večkrat pa je omenjen tudi v knjigi Dnevnik Bridget Jones (Bridget Jones's Diary), ki jo je napisala Helen Fielding. V filmski priredbi Firth "ironično" spet igra Darcyja – tokrat Marka Darcyja, ki je zaljubljen v Bridget Jones, poroča Guardian.

Na dražbi več kot 60 kostumov

Srajca sicer ni bila eden izmed najdražjih ponujenih kosov oblačil. Na dražbi se je namreč med več kot 60 kostumov iz sveta filma, televizije in gledališča pojavila tudi obleka Christiana Diorja, ki jo je Madonna nosila v filmu Evita iz leta 1996. Del ponudbe je bil tudi kostum Johnnyja Deppa iz filma Brezglavi jezdec (Sleepy Hollow).

Madonna je obleko nosila, ko je prevzela vlogo Eve Peron v filmu Evita iz leta 1996. Foto: AP
Madonna je obleko nosila, ko je prevzela vlogo Eve Peron v filmu Evita iz leta 1996. Foto: AP

Bogat nabor dražbe je sicer obsegal tudi kostume, ki so jih nosili Julie Andrews, Jude Law, Tom Hardy, Gwyneth Paltrow, Judi Dench, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Nicole Kidman, Keira Knightley, Daniel Radcliffe, Alan Rickman, Margot Robbie in Elizabeth Taylor.

Vse te je podaril Cosprop za zbiranje sredstev za dobrodelno organizacijo za umetnostno izobraževanje The Bright Foundation. "Trdno sem prepričan, da lahko umetnost in ustvarjalnost oblikujeta srečnejše in bolj zdrave otroke ter mladim omogočita, da izkoristijo svoj potencial," je dejal Bright, čigar življenjsko delo je bilo posvečeno kostumografiji za film, televizijo in gledališče.