Princ Harry z ženo Meghan. Foto: Reuters
Princ Harry z ženo Meghan. Foto: Reuters

Policisti so bili obtoženi po predvajanju BBC-jeve oddaje Newsnight, ki je odkrila, da so moški pošiljali sporočila po komunikacijskem omrežju WhatsApp med avgustom 2018 in septembrom 2022. Gre za obdobje, ko so vsi zapustili policijske vrste.

Tri sporočila so vsebovala rasistične pripombe o Meghan, ženi princa Harryja, saj je Meghanina mati temnopolta, oče pa bel. V enem od teh sporočil je bila tudi slika pokojne kraljice Elizabete in njenega moža princa Filipa, druga pa so omenjala prestolonaslednika princa Williama in njegovo ženo Kate ter Rishija Sunaka, ki je prvi nebelski britanski predsedniki vlade.

Pet nekdanjih policistov, starih okoli 60 let, je septembra priznalo krivdo za pošiljanje žaljivih sporočil, v četrtek pa so bili vsi obsojeni na od šest do 14 tednov zapora, pogojno za 12 mesecev. Eden krivde ni priznal, a je bil prav tako obsojen na 10 tednov zapora.

Delali so na različnih oddelkih policije, vsi pa so delovali tudi v skupini za diplomatsko zaščito. Policijski poveljnik James Harman, ki vodi oddelek za boj proti korupciji in zlorabi pri metropolitanski policiji, je dejal, da je "rasistična in diskriminatorna vsebina teh sporočil strašna". "Glede na to, da so obtoženi nekoč služili kot policisti, se zavedamo, da lahko ta primer še dodatno spodkoplje zaupanje v policijo," je dodal.

Londonsko metropolitansko policijo, največjo britansko policijsko enoto z več kot 43.000 policisti in zaposlenimi, so v zadnjih letih pestili številni škandali, marca pa je neodvisni pregled ugotovil, da je institucionalno rasistična, mizogina in homofobna.