Življenje Svetlane Ražnjatović - Cece buri duhove tudi daleč prek meja nekdanje Jugoslavije. Foto:
Življenje Svetlane Ražnjatović - Cece buri duhove tudi daleč prek meja nekdanje Jugoslavije. Foto:
Ceca na začetku svoje glasbene kariere.
Po manj kot petih letih zakona je Ceca postala vdova, mož pa ji je zaradi strelnih ran izkrvavel na rokah.
Ceca, Veljko in Anastasija
Ceca je Arkanu rodila dva otroka, Veljka in Anastasijo.
Ja, tudi nezemeljska Ceca ima zemeljski celulit.

Postala je kraljica srbskega turbofolka, skupno je izdala že trinajst albumov in zbirko največjih hitov, poročila se je s človekom, ki so ga nato ubili pred njenimi očmi, rodila dva otroka in v zaporu preživela 121 dni.


Pujsi in uteži
Ceca se je rodila očetu Slobodanu in mami Miri 14. junija 1973 v majhni vasici Žitoradje blizu mesta Prokuplje na jugu Srbije. Podatek o njenem šolanju še vedno mnogim izvabi nasmešek na obraz. Srbska lepotica je namreč obiskovala Srednjo agroživilsko šolo, oddelek svinjarstvo. A že kmalu je bilo jasno, da mladenka ne bo uspela z lastno prašičjo farmo, saj jo je že od malih nog vleklo v glasbene vode. Iz Cecine mladosti pa prihaja še en komaj verjeten podatek - leta 1983 je postala jugoslovanska prvakinja v bodibildingu.

V nasprotju z mnogimi najstnicami, ki želijo postati pevke, pa je imela Ceca dejansko tudi nadarjenost, ki so jo hitro odkrili. Ko je bila stara trinajst let, je bila s starši na počitnicah v črnogorskem primorju, kjer je na terasi hotela nekega večera tudi zapela. Takrat jo je opazil izkušeni pevec in harmonikaš Mirko Kodić in v trenutku opazil velike sposobnosti mladega dekleta. Pod njegovim okriljem je leta 1988 posnela prvo ploščo, prvi večji uspeh pa je z najstniškim hitom Cvetak zanovetak doživela na festivalu na sarajevski Ilidži, ko je osvojila tako nagrado občinstva kot strokovne žirije. Pesem To, Miki jo je leta 1990 ponesla v nebo, pesem Kukavica in album Šta je to u tvojim venama pa sta jo leta 1993 dokončno uvrstila med zvezde.

Miti in legende
Tistega leta pa se je Cecino življenje spremenilo za vedno. Uradna različica se sliši takole: na nekem glasbenem festivalu oktobra leta 1993 je spoznala Željka Ražnjatovića - Arkana, poveljnika srbske paravojaške enote Tigri, ki je med vojno na Balkanu v devetdesetih delovala na območju Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, februarja leta 1995 pa sta se poročila v velikem slogu v beograjskem hotelu Interkontinental. Rodila mu je dva otroka in mlada družinica je živela v popolni sreči in harmoniji vse do leta 2000. Arkan ji je 15. januarja umrl v naročju med prevozom v bolnišnico, ko so ga pokosili streli iz pištole prav v istem hotelu, kjer sta si pet let prej obljubila večno zvestobo. Neuradna zgodba pa gre nekako takole: Ceca je Arkana spoznala, ko je njen fant, musliman, leta 1993 med vojno vihro padel v kremplje Tigrov. Ceca se je odpravila k poveljniku prosit za milost, to njeno pogumno dejanje pa je Arkana tako očaralo, da ji je dejal, da bo njenega fanta izpustil na prostost v zameno zanjo. Mlada pevka je predlog sprejela in tako postala Arkanova last. V zakonu je tiho trpela in igrala poslušno ženo, ko pa si je pridobila dovolj zvez in poznanstev v balkanskem podzemlju, naj bi prav ona naročila možev umor.

Zabodla je Sablja
Kakor koli že, Ceca je leta 2000 postala vdova in se za več kot leto dni umaknila v samoto. Junija 2002 pa se je na sceno vrnila v velikem slogu z albumom Decenija in megakoncertom na beograjskem nogometnem stadionu Marakana, kamor ji je uspelo privabiti kar 100 tisoč ljudi. Cecina zvezda je takrat sijala z najsvetlejšim sijem, potem pa je kot strela z jasnega udaril 17. marec 2003. Policija je med akcijo pod geslom Sablja vdrla v njeno hišo in jo aretirala zaradi domnevne povezave z zloglasnim Zemunskim klanom, ki naj bi bil vpleten v atentat na takratnega srbskega premierja Zorana Djindjića nekaj dni prej. Med preiskavo hiše so našli pravo zbirko orožja, v obtožnico proti njej pa so pozneje dodali še domnevno nezakonite posle v nogometnem klubu Obilić, ki ga je podedovala po Arkanu. Ceca je v priporu preživela 121 dni, medtem je tudi gladovno stavkala, nazadnje pa so jo izpustili, za zločine, ki so ji jih očitali, pa ni bila nikoli obsojena.

Ušče: popolno zmagoslavje
Aretacija in namigovanja na tesne povezave s podzemljem bi marsikateri pevki uničila kariero, Ceci pa se je zgodilo ravno nasprotno. Dobila je vlogo žrtve, uboge mladenke, ki so ji ubili moža, zato je ostala sama z dvema otrokoma, nato so jo še aretirali in obtožili stvari, ki jih nazadnje niso mogli dokazati. Ceca se je najprej dvignila iz pepela z albumom Gore od ljubavi leta 2004, popolno evforijo med oboževalci pa je povzročila njena plošča Idealno loša. Na koncert 17. junija 2006, ki je sledil izdaji tega zadnjega albuma, je Ceci, ki je bila v dolgi beli obleki videti kot kraljična, uspelo privabiti neverjetnih 150 tisoč ljudi, ki jih je pevka spravila v popolno ekstazo. Na tem koncertu pa so oboževalci dobili tudi dokaz, da je v filmskem življenju njihove pevske boginje tudi čisto običajna stvar. Veter ji je med nastopom dvignil obleko in tako so ženske ugotovile, da se lahko končno v nečem primerjajo s svojo oboževano krasotico. Tudi Ceca Nacionale ima namreč celulit.

Tina Hacler