Foto:
Foto:
Arafat je umrl star 75 let.
Začasni predsednik je postal Ravhi Fatuh.

Arafat je v četrtek okoli 3.30 zjutraj umrl v francoski vojaški bolnišnici pri Parizu. V soboto naj bi ga pokopali pri njegovi rezidenci v Ramali na Zahodnem bregu.

Egiptovske oblasti so pojasnile, da bodo za Arafata pripravili vojaški pogreb. V mošeji Fajsal bodo opravili molitev, nato pa bodo njegove posmrtne ostanke s helikopterjem prepeljali v rezidenco Mukata v Ramali.

Vendarle pokopan v Jeruzalemu?
Predstavnik Fataha je sporočil, da bo pokopan v kamniti krsti, saj še vedno upajo, da bo v bližnji prihodnosti pokopan na tempeljskem griču v Jeruzalemu, čemur pa Izrael ostro nasprotuje.

Palestinci žalujejo
Predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) je v Ramali razglasil 40-dnevno žalovanje. Palestinci so se zgodaj zjutraj začeli zbirati na ulicah, tisoči pa so se že odpravili v Ramalo.

Skrivnostna bolezen
Vzrok za njegovo smrt ostaja neznanka, palestinske oblasti pa so večkrat zavrnile možnost zastrupitve ali raka. V bolnišnico Percy so ga pripeljali 29. oktobra, kmalu pa se je njegovo stanje poslabšalo in je padel v komo.

Imenovanje novih oblasti
Po palestinski zakonodaji bodo v 60 dneh razpisali volitve, vlogo predsednika pa je začasno prevzel predsednik parlamenta Ravhi Fatuh, ki je že prisegel.

Za vodjo PLO-ja je bil imenovan nekdanji premier Mahmud Abas, sedanji premier Ahmed Kurej pa bo imel več pooblastil nad varnostnimi službami. Strokovnjaki domnevajo, da bo delitev oblasti prinesla preglednejši političen model, ki bo lahko sprejel nekatere nujno potrebne reforme.

Vodenje gibanja Fatah je prevzel Faruk Kadumi, sicer pripadnik trde linije, ki je v preteklosti zavračala mirovna pogajanja z Izraelom.


Svoje mnenje o Arafatu lahko izrazite na forumu.