McLaren 12C spider ne bo omejen le na dirkališča, kar je sicer zanj najprimernejše okolje. Foto: McLaren
McLaren 12C spider ne bo omejen le na dirkališča, kar je sicer zanj najprimernejše okolje. Foto: McLaren

Podjetje, ki bogate izkušnje iz formule 1 prenaša tudi na superšportnike, primerne za uporabo na javnih cestah, bo prvim kupcem, ki bodo pripravljeni in finančno sposobni za zmogljivega prestižneža 12C spider odšteti 195.500 britanskih funtov (250.000 evrov), avtomobile dostavilo že novembra letos. Za znaten kupček denarja pa bodo lastniki dobili zavidanja vredno igračko, s katero se bo seveda najbolje podati na zaprta dirkališča.

Pogonski agregat je namreč enak kot v prvi različici s fiksno streho, le pri zmogljivostih sta dve minimalni razliki. Sredinsko nameščen osemvaljnik zmore 466 kilovatov (625 KM) moči in 600 Nm navora, kar zadostuje za doseganje hitrosti od 0 do 100 kilometrov na uro v 3,1 sekunde in hitrosti 200 kilometrov na uro v 9,0 sekunde. To je dve desetinki počasneje kot pri različici s fiksno streho, ki doseže tudi štiri kilometre na uro višjo končno hitrost. Vendar pa bodo verjetno lastniki novinca zadovoljni tudi z mejo pri 329 kilometrih na uro.

Za zlaganje in razpiranje zložljive trdne strehe seveda skrbi elektrika, mehanizem pa delo opravi v 17 sekundah in pri hitrostih do 30 km/h. Povsem samodejno bo deloval tudi sistem za dvigovanje in spuščanje vozila pri hitrostih, nižjih od 60 km/h, ki bo na voljo od leta 2013 naprej. Sprednji del se bo dvignil za 40 milimetrov, zadnji pa za 25, kar bo zagotavljalo manj nevarnosti za neljubo drsanje dna vozila po javnih voznih površinah z marsikatero neravnino.