Intenzivno modra barva z digitalnim videzom oblikuje modne smernice v Evropi. Foto: Basf
Intenzivno modra barva z digitalnim videzom oblikuje modne smernice v Evropi. Foto: Basf

Avtomobilski proizvajalci želijo kupce na svojo stran privabiti tudi s pomočjo izstopajočih barv karoserije. Na avtomobilske modne barve bodo vplivali povezovanje, vse večja digitalizacija in družbeni razvoj.
Pri podjetju Basf, specialistu za barve, poseben oddelek Basf Coatings vsako leto predvideva avtomobilske barvne smernice. Prevladujoča tema letošnje kolekcije 65 barv je paralaksa, koncept, v katerem se predmeti premikajo oziroma spremenijo, ko jih gledamo z različnih zornih kotov.
Večplastne avtomobilske barve
"Na svetovni ravni je dvoumen odnos med virtualnim in realnim svetom viden na paleti avtomobilskih barv. Sintetični, kovinsko modri, srebrni in beli odtenki izražajo modne smernice digitalizacije vsakodnevnega življenja. Kromatične barve in naravni odtenki pa dokazujejo nasprotno in se odražajo v iskanju pristnih avtentičnih izkušenj in čustev, predvsem v mestnih predelih. Barvno paleto avtomobilov bodo v prihodnosti obogatili inovativni učinki pigmentov, ki omogočajo združitev dveh ali več barv s kovinskimi urbanimi odtenki," so prepričani pri Basfu.
V Evropi modne smernice narekuje modra barva
Razvoj avtomobilskih premazov se spreminja. Moderna je intenzivno kovinsko modra barva, ki združuje digitalni videz in občutek materializiranega kovinskega učinka. Modra barva bo s pomočjo omenjenih osvežitev letos prevzela tržni delež so prepričani pri Basfu, kjer pravijo tudi, da Evropo vodi vprašanje, kaj sledi po znački, torej iskanje poti, kako se prilagoditi digitalnemu svetu, ne da bi ob tem izgubili sledi resničnih življenjskih izkušenj in osebnih identitet.
Barvna paleta sega od krvavo rdeče, močne barve, pa vse do temnordečih in zelenih barv, ki skupaj z antracitno in s črno predstavljajo evropske modne smernice. Črna, ena izmed najpomembnejših barv v avtomobilski industriji, ponovno pridobiva moč in vpliv.