Punkerski ritmi v Tolmin pripeljejo predvsem tujce. Foto: Mariša Bizjak, Radio Koper
Punkerski ritmi v Tolmin pripeljejo predvsem tujce. Foto: Mariša Bizjak, Radio Koper
Punk Rock Holiday
Poleg kakovostnega programa je festival okronan s sproščeno atmosfero na eni najlepših festivalskih lokacij na svetu. Foto: Mariša Bizjak, Radio Koper

Punkerski ritmi v 90 odstotkih v Tolmin pripeljejo tujce. Tako jim je po težkih začetkih pred šestimi leti, ko je prišla le tretjina ljudi, ki so jih pričakovali, festival uspelo postavili na noge. Končno delajo z dobičkom, je zadovoljen organizator Andrej Sevšek: "Gostje so večinoma Belgijci, Nemci in Angleži ... Gre za aktivno skate-punk občinstvo, ki se ukvarjajo tudi z adrenalinskimi športi, zato jim je Tolmin zanimiv kraj tudi za druge stvari, denimo poskusiti od padalstva do rafta in drugih stvari, oder brez ograje in 'stage diving' pa sta samo podaljšek tega adrenalina."

Prireditveni prostor je pravo mestece v malem. Poleg raznolikih ponudnikov hrane - od pic iz krušne peči, domače Hiše Franko, indijske kuhinje do veganskih burgerjev in drugih specialitet – si lahko v profesionalnem frizerskem salonu omislite celo punkersko pričesko, tudi na bankomat vam ne bo treba v mesto, saj je tam na voljo začasni. Tolminski umetniki, združeni pod imenom Posoški ustvarjalci, prodajajo spominke, nakit in druge izdelke, družba Faronika pa v novi ribogojnici obiskovalce razveseljuje s svežimi ribami in ledom. Ni čudno, da so obiskovalci navdušeni, pove Buck iz Anglije: "Neverjetna država, ljudje so čudoviti. Festival in program sta odlična. Prvič smo tukaj, a se že pogovarjamo, da bi prihodnje leto prišli znova."

Pester izbor nastopajočih
Po šestih letih trdega dela pa ni lažje priti le do obiskovalcev, temveč tudi do glasbenih skupin, priznava Sevšek. "Res je dobro poskrbljeno za njih. Ali gredo raftat ali kaj drugega, prav počitnice si naredijo. Ko so prišli NOFX, so rekli: 'Jutri igramo, danes imamo pa mi Punk Rock Holiday'. Vsaki dve leti se vračajo in tudi to, da tak band pride vsaki dve leti, je res huda referenca za festival." Že v ponedeljek so občinstvo razveselili newyorški hardcore band Sick of it All, ki nastopa že tri desetletja, poleg njih pa so glavni nastopajoči že omenjeni Nofx, Descendents in Millencolin.

Gre za mlajše občinstvo kot pri metalcih, ki tudi zapravijo nekoliko manj, a si gostinci in trgovci še vedno manejo roke. Najbolj gre v prodajo oprema za kampiranje, pove prodajalka v trgovini s športno opremo, kjer so včeraj zaznali vsaj štirikrat višjo prodajo kot po navadi. "V glavnem prodajamo spalne blazine in stole, teh je ogromno, kakšen šotor tudi, če je vročina, vse za na vodo – od rokavčkov naprej. Posebno včeraj, ko je bilo slabo vreme, je bilo cel dan polno. Prodali smo vse, kar je mogoče. Od pelerin, vetrovk, obutve do nogavic."

Poraste pa ne le obisk gostiln in trgovin, temveč tudi turističnih znamenitosti. Torkov deževen dan je bil – seveda ne le zaradi festivala - tako rekorden tudi za Kobariški muzej, ki ga je obiskalo več kot 500 ljudi. V ponedeljek bodo odštekane punkerske pričeske na Sotočju zamenjale rumena, zelena in rdeča barva. Začenja se namreč peti Overjam reggae festival, ki bo trajal še do naslednje sobote.