Andy Murray se je po štirih letih razšel s Kim Sears, hčerjo uglednega trenerja Nigela Searsa, zdaj pa sta znova skupaj. Dobro zanjo, da Andyja spolnost pred tekmami ne ovira ... Foto: EPA
Andy Murray se je po štirih letih razšel s Kim Sears, hčerjo uglednega trenerja Nigela Searsa, zdaj pa sta znova skupaj. Dobro zanjo, da Andyja spolnost pred tekmami ne ovira ... Foto: EPA
Wayne Rooney
Angleži na svetovnem prvenstvu večera pred tekmo niso smeli preživeti z ženami. Foto: EPA

23-letni Škot, trenutno četrti igralec sveta, se je za časopis El Mundo razgovoril o zasebnih navadah pred pomembnimi tekmami. Ko so ga vprašali neizogibno vprašanje v svetu športa, ali zagovarja spolno vzdržnost pred vstopom na igrišče ali pa prav obratno, pred dvoboji raje sprosti svojo spolno energijo, je dejal: "Nisem eden tistih športnikov, ki pred tekmami prakticirajo strogo seksualno vzdržnost. Tenis ni primerljiv z boksom. Spominjam se namreč nekdanjega prvaka v težki kategoriji, ki mu je trener šest tednov pred pomembnim dvobojem prepovedal spolne odnose. Mi pa igramo vsak teden, torej bi s takšnim razmišljanjem vedno govorili le: Ne, ne, nič seksa."

Boksarski šampion, ki ga je omenil Murray, je bil legendarni Mohamed Ali. Alijevo taktiko je posnemal tudi še en težkokategorni zvezdnik, David Hayes, ki je dejal, da sledi Alijevemu zgledu: "Menim, da je mož najnevarnejši takrat, ko ni seksal šest tednov. Tega se držim že več let - ko sem se enkrat prekršil, sem izgubil."

A tenis ima povsem drugačen ritem in dolgo sezono. Škot je na primer lani odigral 19 turnirjev, kar je skupaj zneslo 75 dvobojev.

Še pri nogometu ni enotnega pravila
Pri Daily Mailu so se spomnili še nekaj primerov oziroma pogledov na spolnost v športnem svetu. Zapisali so, da ima Murray to prednost, da sam odloča, kaj mu paše pred tekmo in kaj ne - v nasprotju z nekdanjim nemškim nogometnim selektorjem Bertijem Vogtsom, ki je svojim izbrancem pred tekmami svetovnega prvenstva leta 1994 strogo zabičal, naj si nikakor ne privoščijo ljubljenja.

Da enotnega pogleda na to vprašanje ni, pa dokazujejo poteze argentinske in brazilske izbrane vrste, saj so trenerji pred zadnjim prvenstvom v JAR-u svoje nogometaše celo javno spodbudili, naj večer pred tekmo čim več časa preživijo s svojimi izvoljenkami. Angleški selektor Fabio Capello pa je svojim zvezdnikom položil na srce, da lahko žene in dekleta vidijo le PO vsakem dvoboju, ne pa pred njim.

To je začudilo legendarnega Georgea Besta, ki je večkrat dejal, da v spolnih odnosih pred derbiji ne vidi nikakršne težave. "Nikoli nisem občutil, da bi seks kakor koli vplival na mojo igro. Ne ravno, da bi se ljubil eno uro pred tekmo, večer pred njo pa brez zadržkov."

Christie sploh teči ni mogel
Morda pa je "ključ" v tem, o katerem športu je govora. Šprinterski zvezdnik Linford Christie je tako vztrajal, da seks pred pomembnimi tekmami povzroči, da so njegove noge "kot iz svinca".

O tem vprašanju in učinkih, če sploh so, na športno predstavo se ne morejo uskladiti niti strokovnjaki. Večina pa vseeno zagovarja miselnost, da so slabi učinki spolnosti na športne dosežke le "dolgotrajen in nadležen mit", ki ne drži. Profesor Emmanuele Jannini tako trdi, da je opazil prav nasprotno, saj spolni odnos pri moških poveča proizvodnjo testosterona, ki spodbudi agresivnost.