Buldožer je po ocenah mnogih najboljša jugoslovanska rock skupina. Foto: www.kabi.si
Buldožer je po ocenah mnogih najboljša jugoslovanska rock skupina. Foto: www.kabi.si
Buldožer, Lik i djelo (CD Box)
Vse plošče Buldožerjev so lani izšle v zabojčku z naslovom Lik i djelo. Foto: RTV SLO

Predstavili se bodo v postavi, v kakršni so delovali pred natanko 25 leti. Takrat so pevec in kitarist Boris Bele, klaviaturist Borut Činč, basist Andrej Veble, bobnar Dušan Vran in kitarist Janez Zmazek v zagrebškem klubu Kulušić posneli gradivo za svoj dvojni koncertni album.

Legende med legendami
Buldožer so prva zares nevarna slovenska rock skupina, ki je pred več kot tremi desetletji začela strašiti z intelektom, ironijo, sarkazmom in unikatno glasbo. Na svinčeno sivo jugoslovansko in tudi slovensko sceno, ki se je utapljala v epsko dolgih poskusih približevanja svetovnim glasbenimi smernicam, je Buldožer vdrl s sila zahtevnim in samosvojim zvenečim rockom, v katerem je bilo veliko eksperimentov, avantgardnih poskusov, cinizma, satire ter tudi čiste "zafrkancije".

Objavili so nekaj izjemno uspešnih albumov, med katerimi je treba vsekakor omeniti Pljuni istini u oči, Zabranjeno plakatirati, Živi bili pa vidjeli, Izlog jeftinih sladkiša in Ako ste slobodni večeras. Skupina je spet koncertno aktivna, vse plošče Buldožerjev pa so lani izšle na enem mestu, v zabojčku z naslovom Lik i djelo.

Številni glasbeniki strokovnjaki pa tudi ljubitelji toplokrvnega rocka so Buldožer ob najrazličnejših priložnostih že razglasili za najboljšo jugoslovansko rock skupino vseh časov.