Čeprav sta tako Anže kot Matej oboževalca filma Primer Feliksa Langusa ali Kako ujeti svobodo, je pevec pojasnil, da je ime nastalo iz Anžetovega priimka: 'Ime Feliks Langus se nama je zdelo, da se dobro sliši kot ime. Zato smo si tudi dali to ime. To je glavna in edina povezava s tem filmom.' Foto: Osebni arhiv
Čeprav sta tako Anže kot Matej oboževalca filma Primer Feliksa Langusa ali Kako ujeti svobodo, je pevec pojasnil, da je ime nastalo iz Anžetovega priimka: 'Ime Feliks Langus se nama je zdelo, da se dobro sliši kot ime. Zato smo si tudi dali to ime. To je glavna in edina povezava s tem filmom.' Foto: Osebni arhiv
Glasba: Matej Mršnik, Anže Langus
Besedilo: Alen Steržaj
Aranžma: Anže Langus, Matej Mršnik
Emina razglednica: Feliks Langus
Feliks Langus v živo: Frajer (NLP)

Preplet elementov različnih žanrov in podžanrov popularne glasbe je dobil na domačem prizorišču nov imenovalnik: Feliks Langus. Anžetu in Mateju se bo na Emi kot del inštrumentalne zasedbe pridružil še bobnar Bensy Chord (skupino pa - kot je zapisano na njihovi uradni spletni strani - sestavlja še Aleš Golja).

Cel MMC-jev pogovor z Matejem Mršnikov in nastop skupine Feliks Langus v živo v oddaji NLP si lahko ogledate v videih desno.

Disko raj bo tako naslednica singlov Boogie Woogie in Frajer . "Za Emo nismo posebno delali pesmi, iskreno povedano. Ampak smo izbrali najboljšo skladbo, ki smo jo v tistem trenutku imeli. To je najboljše od našega najboljšega," je razkril v pogovoru za MMC Matej.

Kako se bo vokalno-inštrumentalna skupina znašla na izboru, kjer je v živo zapet le vokal, glasba pa je posneta na matrico? "Ni tiste neposredne komunikacije med inštrumentom in vokalom in potem moraš svojo zvočno sliko vokala narediti tako, da gre čim bolj na matrico, in to je tisto, kar si v osnovi naredil že v studio. V živo to lahko počneš drugače, ker imaš neko komunikacijo z inštrumentom, publiko in se zaradi tega tudi aranžmaji prilagajajo. Tega tukaj ni," je pojasnil pevec in dodal, da v teh dneh preizkušajo možnosti, kako bi se najbolje v osnovi približali osnovnemu občutku, ki so ga zajeli v studiu.

Po letih ustvarjanja so se križale poti ...
Feliks Langus je sicer uresničitev idej Mateja in Anžeta. Njuni glasbeni poti sta se prvič srečali pred desetimi leti, ko sta igrala v koncertni in studijski zasedbi pevke, avtorke in inštrumentalistke Tinkare Kovač. Pozneje sta ločeno igrala in snemala za mnoge izvajalce. Anžeta smo sicer dolgo časa lahko spremljali v Magnificovi Turbolenzzi, nato v duetu Da Phenomena, tuj pa mu ni niti oder Evrovizije. Tega je izkusil leta 2002, ko je kot spremljevalni vokalist Sester nastopil v vlogi pilota. Matej pa je skoraj desetletje koncertiral s kolektivom Laibach.

Leta 2005 sta oba snemali in koncertirala s prvotno studijsko in koncertno zasedbo Neishe. "Neko glasbeno ustvarjanje ima določen vpliv na tvoje lastno življenje. Tudi ko bomo nastopili na Emi, bo to pustilo nekakšen vpliv na naše razmišljanje in bo zagotovo vplivalo na naše nadaljnje delo," je razmišljal pevec in se dopolnil: "To je normalno, to je življenjska zgodba, ki se kaže na lastnem ustvarjalnem delu."

Zamisel o lastni skupini je nastala pred manj kot letom, je povedal Matej. "Midva sva veliko delala za druge izvajalce – pevce, pevke, kot studijska in koncertna glasbenika, aranžerja, mogoče tudi kot producenta v nezapisanem smislu. Ampak tam mogoče ne moreš vedno uresničiti lastnih idej tako, kot si bi jih želel, kar je jasno. To se je nabiralo z leti in sva si zdaj rekla, zakaj ne bi zdaj poskusili dati v formo – skupino, kolektiv – pod prepoznavnim imenom," je odločitev za odhod na lastno pot pokomentiral Matej.

Rockerji na Emi
Sami se najraje preprosto označijo kar za klasično rockskupino: "Mogoče se jutri zbudimo s kakšnimi drugimi idejami. Ampak tukaj smo najbolj doma. Jaz še posebej. Tudi zrastel sem takšno glasbo in sem jo imel najraje. Tudi drugo, kar sem igral ali česar koli sem se lotil znotraj popularne glasbe in drugih žanrov, se odraža znotraj mojega ustvarjenja," je pojasnil pevec. Vse druge glasbene kompozicije, ki zaradi različnih razlogov niso vedno uspele zaživeti v izvedbah drugih (solo)izvajalcev, pa bosta Anže in Matej - kot obljubljata - kmalu zbrala na debitantskem albumu.

Spodaj si lahko pogledate izsek pesmi Disko raj, ki ga je skupina Feliks Langus predstavila v oddaji Spet doma.

VRSTNI RED NASTOPAJOČIH POVABLJENIH IZVAJALCEV:
Št.Izvajalec in skladbaŠt.Izvajalec in skladba

1.

Rock Partyzani - Time for revolution

6.

LeeLooJamais - Slovenka

2.

Tabu - Moje luči

7.

April - Ladadidej

3.

Nina Pušlar - Bilo lepo bi

8.Sylvain, Mike Vale
feat. Hannah Mancini
-
Ti si tisti
4.

Maja Keuc - Vanilija

9.

Time to Time - Pravi čas

5.

Feliks Langus - Disko raj

10.

Omar Naber - Bistvo skrito je očem

Glasba: Matej Mršnik, Anže Langus
Besedilo: Alen Steržaj
Aranžma: Anže Langus, Matej Mršnik
Emina razglednica: Feliks Langus
Feliks Langus v živo: Frajer (NLP)