Maja bi se za sodelovanje na letošnji Emi odločila, tudi če je ne bi povabil RTV. Foto: Dejan Nikolič
Maja bi se za sodelovanje na letošnji Emi odločila, tudi če je ne bi povabil RTV. Foto: Dejan Nikolič
Glasba: Matjaž Vlašič
Besedilo: Urša Vlašič
Aranžma: Matjaž Vlašič, Boštjan Grabnar
Emina razglednica: Maja Keuc
Maja Keuc v živo: Price tag (NLP)

"Pravzaprav je ljubezenska tematika. O fantu in dekletu. Mislim pa, če bodo dekleta to poslušala, da se bo lahko marsikatera poistovetila z zgodbo," je o pesmi za MMC spregovorila Maja.

Cel MMC-jev pogovor s pevko in njen nastop v živo v oddaji NLP si lahko ogledate v videih desno.

Čeprav ima Vanilija ljubezensko noto, Maja ostaja zvesta svoji glasbeni zvrsti. "Še vedno sem rockerica," je v smehu zatrdila. Maloštevilni so jo namreč poznali že prej, ko je od štirinajstega do šestnajstega leta prepevala v rockovskem bendu Hrošči, in še prej, ko je šest let prepevala v English student theatru.

19-letno Mariborčanko je tako širša Slovenija spoznala po njenih nastopih v resničnostnem šovu največje komercialne televizije pri nas. Po lanskoletnem uspehu je postala tudi bolj medijsko izpostavljena. "Sem trmasta oseba in vztrajam pri svojem. Nikoli ne bom dopustila, da bi bila nekaj, kar nisem, oziroma da bi nekdo skušal ustvariti o meni neko podobo, ki ni moja," je bila odločna Maja pri vprašanju, koliko dopušča, da drugi narekujejo njeno podobo.

Na Emi se bo predstavila s pesmijo, ki jo je napisal Matjaž Vlašič, besedila izpod njenega peresa pa bodo svoje mesto našla na debitantskem albumu: "Moje pesmi nastajajo na tak način, da najprej nastane aranžma, neka glasba. Nato jaz malo improviziram. Sestavim melodijo. Potem pa se zaprem v sobo in čakam na eno inspiracijo, in ko imam nekaj povedati, spravim v ritem in melodijo," je pojasnila Maja.

Debitantski album bo drugačen
Vanilija se po Majinih besedah popolnoma razlikuje od materiala, ki ga pripravlja za debitantski album. "Bomo jo poizkusili oziroma prearanžirali v kontekst tega albuma," je odločena Maja. Poleg tega napoveduje, da je njena ekipa v primeru zmage na Emi pripravljena popolnoma spremeniti pesem v aranžerskem smislu za Evrovizijo.

Ne le besedilo, pomembna je tudi zgodba
Maja poleg vokala veliko pozornost posveča tudi zgodbi samega besedila. "Če je dobro besedilo, dobro sporočilo, mislim, da se tudi ljudje lažje poistovetijo s tem, in jaz mislim, da glasba mora imeti dobro sporočilo," je pojasnila Maja in dodala, da jo je v zadnjem času najbolj navdušila britanska izvajalka Jessie J s pesmijo Price Tag (ki jo je v živo zapela tudi v oddaji NLP, posnetek si lahko ogledate v videu desno), predvsem zato, ker poda kritiko na družbo in vrednote, zapakirana pa je z odličnim vokalom in produkcijo.

Treba je uživati in biti iskren, meni Maja
Pevko smo do zdaj lahko večinoma spoznali kot pevko priredb, a s časom bo vedno več njenih lastnih pesmi. "Seveda je drugačen občutek, ker je to tvoje in si malo bolj vzhičen, te je strah, kako bodo to sprejeli ljudje. Ampak mislim, da dokler ti uživaš v tem, si iskren in ti je to v veselje, tudi ljudje to čutijo," je pojasnila razliko med petjem lastnih skladb in priredb.

Po številnih nastopih z večjimi slovenskimi izvajalci in sodelovanju s projektom Papir (ansamblu za razvijanje glasbe in poezije), ki se mu je pridružila lani, Maja nadaljuje svoje solokariero in obljublja, da bo na letošnji Emi dala vse od sebe.

Spodaj si lahko pogledate izsek pesmi Vanilija, ki ga je Maja Keuc predstavila v oddaji Spet doma.

VRSTNI RED NASTOPAJOČIH POVABLJENIH IZVAJALCEV:
Št.Izvajalec in skladbaŠt.Izvajalec in skladba

1.

Rock Partyzani - Time for revolution

6.

LeeLooJamais - Slovenka

2.

Tabu - Moje luči

7.

April - Ladadidej

3.

Nina Pušlar - Bilo lepo bi

8.Sylvain, Mike Vale
feat. Hannah Mancini
-
Ti si tisti
4.

Maja Keuc - Vanilija

9.

Time to Time - Pravi čas

5.

Feliks Langus - Disko raj

10.

Omar Naber - Bistvo skrito je očem

Glasba: Matjaž Vlašič
Besedilo: Urša Vlašič
Aranžma: Matjaž Vlašič, Boštjan Grabnar
Emina razglednica: Maja Keuc
Maja Keuc v živo: Price tag (NLP)