Člani zasedbe LeeLooJamais poudarjajo, da je Slovenka vse prej kot domoljubna pesem. Foto: Boštjan Tocol
Člani zasedbe LeeLooJamais poudarjajo, da je Slovenka vse prej kot domoljubna pesem. Foto: Boštjan Tocol
Glasba: LeeLooJamais
Besedilo: LeeLooJamais, Sašo Pipič
Aranžma: LeeLooJamais
LeeLooJamais v živo: Night phone (NLP)
Emina razglednica: LeeLooJamais

"Mi poskušamo tako narediti, da saksofon zveni kot 'synth' (klaviature op. n.), da 'synth' zveni kot saksofon. Kitara, da zveni včasih kot bas in bas, da zveni včasih tako kot klarinet. 'It's crazy times we live in' (v prevodu: 'Živimo v norih časih.'), ampak tako čutimo in nam je 'fajn', potem pa še zbrcaš nekam en 'kick'. Lara pa zapoje," je o ustvarjalnem procesu novega zvoka, ki ga razvijajo LeeLooJamais z novim albumom, spregovoril za MMC Ravbar. Namreč brežiška skupina, ki se je na domačem glasbenem prizorišču pojavila leta 2001, pripravlja nov studijski izdelek, ki bo predvidoma izšel spomladi.

Cel MMC-jev pogovor s skupino LeeLooJamis in njihov nastop v živo v oddaji NLP si lahko ogledate v videih desno.

V nasprotju z drugimi tremi albumi (Pod vplivom, Nextasy in County Club Music) pripravljajo skladbe v angleškem jeziku. "Iz lastnih izkušenj smo vedno potrebovali angleška besedila zaradi sodelovanj zunaj meja in nastopanja. Pa tudi slovenske delamo. Tu in tam izdamo kakšen slovenski single," je razložil Ravbar in dodal, da za enkrat dobivajo samo pozitivne odzive.

Kvartet se že celo njihovo kariero trudi delati drugačen, morda celo nerazumljen ali preslišan pop. "Skušamo narediti studijske različice drugačne kot žive. V živo, ko gremo, vse inštrumente odigramo, tako kot je, aranžmaje popolnoma priredimo šestim ljudem na odru. V studiu pa poskušamo pustiti svobodo v izražanju. Da niso tipični aranžmaji, kakršne bi delala skupina," je pojasnil Lopatič.

Kje so meje za zvok LeeLooJamais?
Ena izmed najbolj koncertno dejavnih skupin pri nas pa ne skriva kritike do domače koncertne kulture. "Pri nas imaš na nastopih mladostnike, ki plešejo brakedance. Za njimi so neke babice, ki čakajo, da bo gor prišel Predin. Še bolj zadaj imaš tiste z vozički in še bolj zadaj imaš športnike in 'narkiče' skupaj. Če boš to vse skupaj želel dati v muziko, boš dobil nekaj takšnega, kot dela Jan Plestenjak. Mi delamo, kar čutimo in se ne moremo ozirati na to," je zatrdil Ravbar.

Bolj kot z elektroniko se tako z novim materialom spogledujejo s t. i. 'overproduced' glasbo. "To so 'native' inštrumenti, se pravi naravni inštrumenti v tako imenovani overproduced zvočni sliki," je opisal saksofonist, ki tako kot drugi člani skupine LeeLooJamais veliko sodeluje tudi z drugimi domačimi in tujimi glasbeniki.

Slovenka podobna materialu iz studia
Tudi pesem, s katero se bodo predstavili na letošnji Emi, ne bo hud odmik od trenutnega ustvarjanja, so dejali člani. "To je, kakor reče Lara, razglednica, kako ona vidi Slovenijo. Slovenka je v tem primeru ona. Poje jo v prvi osebi. Smo zelo preštudirali besedilo, tako da ima neki globlji pomen, ki bi ga človek lahko razumel le na podlagi naslova Slovenka. Smo zelo zadovoljni, da nam je nekaj takšnega uspelo, da ni patriotsko. Ampak da je in ni," je povedal Ravbar, ki ga je dopolnil Trobentar, da zgodba govori ves čas.

Pozornost bo na Eminem odru, kamor se LeeLooJamais podajajo prvič, usmerjena predvsem v pevko Laro, ki je veliko pozornosti med snemanjem novega materiala posvečala predvsem svojemu akcentu. Pred Emo pa se predvsem ukvarja s tem, da za njo ne bo živega benda, ampak da bo pela na posneto zvočno podlago.

Spodaj si lahko pogledate izsek pesmi Slovenka, ki so ga LeeLooJamais predstavili v oddaji Spet doma.

VRSTNI RED NASTOPAJOČIH POVABLJENIH IZVAJALCEV:

Št.Izvajalec in skladbaŠt.Izvajalec in skladba

1.

Rock Partyzani - Time for revolution

6.

LeeLooJamais - Slovenka

2.

Tabu - Moje luči

7.

April - Ladadidej

3.

Nina Pušlar - Bilo lepo bi

8.Sylvain, Mike Vale
feat. Hannah Mancini
-
Ti si tisti
4.

Maja Keuc - Vanilija

9.

Time to Time - Pravi čas

5.

Feliks Langus - Disko raj

10.

Omar Naber - Bistvo skrito je očem

Glasba: LeeLooJamais
Besedilo: LeeLooJamais, Sašo Pipič
Aranžma: LeeLooJamais
LeeLooJamais v živo: Night phone (NLP)
Emina razglednica: LeeLooJamais