Mi2 so izid svojih novih mejnikov predstavili v Studiu 14 Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Alan Orlič
Mi2 so izid svojih novih mejnikov predstavili v Studiu 14 Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Alan Orlič
Mi2 - Sladka kot med (v živo iz Studia 14)
Mi2 - Sveta Margareta (v živo iz Studia 14)
Mi2 - Štajersko nebo (v živo iz Studia 14)
Tone Kregar (Mi2) o novi dvojni koncertni plošči Deci Beli

"Mislim, da je bil to eden izmed težjih delov našega projekta - izbrati pravi naslov albuma, ki bo nekako izrazil kar dejansko Mi2 smo in kaj želimo povedati," je za MMC pojasnil pevec skupine Tone Kregar - Tonč.

Sam naslov ima več pomenov. "Od kriči otrokom - deci beli. Beliti pomeni v našem žargonu kričati, tuliti, kar na naših koncertih tudi počnemo - zabavamo mladino. Druga različica je klasični štajerski deci beli, ki se prileže pred ali po našem koncertu. Zdaj bi lahko na novo oblast tudi rekli, da smo beli deci, ampak pustimo to," se je posmehnil ob zadnji razlagi Kregar.

Ob novem mejniku Mi2 so člani zasedbe za svoje najzvestejše oboževalce in vse poslušalce Vala 202 (brez katerega tonski zapis preteklih dosežkov skupine ne bi bil mogoč, saj so na ploščo in vinilke ujeti koncerti, ki so jih Mi2 v preteklih letih izvedli v sodelovanju z ekipo Radia Slovenija – Vala 202) pripravili promocijski akustični koncert v Studiu 14.

Izvedbe skladb Sladka kot med, Štajersko nebo in Sveta Margareta ter MMC-jev pogovor s Kregarjem si lahko ogledate v pripetih videoposnetkih.


Fotogalerija tudi na spletni strani Vala 202.

"Bend je šel skozi različne faze in pojavne izraze. Temu primerno gotovo malo dozorevamo. Če bi danes pisali pesmi, kot smo jih pisali pred 19 leti, ne bi mogli stati za njimi. Bend nekako dozoreva. Mogoče za nekatere - zlasti po prvih dveh ploščah in skladbah, kot so Črtica in Moja teta Estera, smo veljali za bolj 'zafrkantski', 'žurerski' bend. Pozneje smo šli namenoma v eno takšno bolj močnejšo rock'n'roll sliko, ki jo zdaj samo še krepimo," je pojasnil Kregar in poudaril, da niso ob tem zanemarili zabavnega vidika svoje glasbe.

V tej kombinaciji rock'n'rolla in 'zafrkancije' so se usedli v Studio 14. Ta že nekaj časa ni bil tako majhen, saj so si zbrani morali kar izboriti svoje mesto. Prav tako pa je že dolgo tega, ko so bila sedišča ovira in ne del udobja, kajti skladbe Mi2 - pa čeprav v akustični izvedbi - poslušalca le redko pustijo mirnega.

Repertoar v Studiu 14:
- Sladka kot med
- Štajersko nebo
- Sveta Margareta
- Šlager
- Odvisen od vremena
- Samo tebe te imam
- Pojdi z menoj v toplice
- Odhajaš

"Nekaterih tudi ne igramo več. Za nekaterimi pesmimi danes zelo težko stojimo. Tiste, ki jih pa zaradi takšnih ali drugačnih razlogov moramo še igrati, ker jih publika še želi, smo pa kar precej preoblekli," je pojasnil Kregar in dodal, da je bila sama odločitev, da so se podali na akustično turnejo (na kateri te dni obiskujejo slovenska mesta), prav ta, da so preoblekli nekatere pesmi.

V osnovi ostajajo električni rock'n'roll bend
Člani skupine tako kljub izdaji neke nove prelomnice v svoji karieri nadaljujejo "akustično turnejo", kjer "uživajo v akustičnih izvedbah, ampak v osnovi so še vedno električni rock'n'roll bend".

Zasedbo Mi2 sta v letu 1995 kot duet ustanovila Jernej Dirnbek - Dimek in Robert Firer - Fiki in jo prek prvoizdane skladbe in istoimenskega albuma (Črtica) uspešno predstavila javnosti. Po nekaj nastopih so se jima pridružili do takrat neuradni član Egon Herman – Srajca (kitara), Vojko Hlupić (bas) in Vanja Janež (bobni). S Fikijevim odhodom v drugi polovici leta 1998 je postava razpadla, Egon in Jernej pa sta k sodelovanju prepričala Toneta in Roberta Novaka - Flika (bas). Za bobne je sedel Matjaž Sabolek - Tiža, ki ga je čez dobrega pol leta zamenjal zdajšnji bobnar Igor Peter Orač - Mali.

"Jaz mislim, da dokler bo obstajala pozitivna energija v skupini, ki je zdaj, in na kateri skupina temelji, da je nov material možen," je o morebitnih novih albumih spregovoril Kregar. Komur pa bo 21 skladb z dvojnega albuma premalo, pa še vedno - do novega materiala - ostanejo njihovi koncerti.

Spodaj si lahko ogledate tudi fotoutrinke s promocijskega nastopa. Foto: Alan Orlič.

Mi2 - Sladka kot med (v živo iz Studia 14)
Mi2 - Sveta Margareta (v živo iz Studia 14)
Mi2 - Štajersko nebo (v živo iz Studia 14)
Tone Kregar (Mi2) o novi dvojni koncertni plošči Deci Beli