Skupina BTS je bila ustanovljena leta 2013. Foto: EPA
Skupina BTS je bila ustanovljena leta 2013. Foto: EPA
BTS
Zvezdnike K-popa sicer kot po tekočem traku ustvarjajo korejske založbe, saj gre za posel, v katerem se obračajo milijoni. Korejski pop je v svet ponesel Gangnam style južnokorejskega glasbenika Psyja. Foto: Reuters

Fotografija Jimina, enega od članov fantovske zasedbe, na kateri nosi majico z upodobitvijo eksplozije jedrske bombe, se je na spletu prvič pojavila oktobra, kmalu pa je povzročila razburjenje med oboževalci skupine, ki so jo označili za žalitev.

Na majici so bili ob fotografiji eksplozije in bombe tudi slogani, ki pozivajo h korejski neodvisnosti.

Nekateri so po poročanju britanskega BBC-ja natis na majici razumeli kot hvalospev eksploziji, ki je vodila v kapitulacijo Japonske med drugo svetovno vojno, nato pa tudi v neodvisnost Korejskega polotoka, ki je bil dotlej pod japonsko okupacijo.

Ker so številni oboževalci BTS nošenje sporne majice označili za nedopustno, se je televizija Asahi odločila, da bo nastop preložila. BTS so se pozneje opravičili svojim oboževalcem, ker jim ni uspelo izvesti nastopa.

Neverjetna priljubljenost korejske skupine
Skupina BTS je nastala leta 2013, samo lani pa je imela na Twitterju dvakrat več omemb kot ameriški predsednik Donald Trump in kanadski zvezdnik Justin Bieber. Posebej priljubljeni so na Japonskem, Kitajskem, v Jugovzhodni Aziji in delih Latinske Amerike, v zadnjem letu pa jim je uspel preboj tudi v ZDA.

Na Instagramu imajo kar 13,3 milijona sledilcev, avgusta pa so presegli rekord ameriške zvezdnice Taylor Swift v najbolj gledanem videospotu v prvih 24 urah po objavi. Videospot za njihovo skladbo Idol je v prvem dnevu predvajanja na kanalu YouTube zbral več kot 45 milijonov ogledov.

Pevci so prav tako postali prvi predstavniki K-popa (korejske popglasbe), ki se pohvalijo z dejstvom, da so imeli letos čast spregovoriti na sedežu Združenih narodov v New Yorku.