Mešanje glasbenih slogov je v njihovi krvi. Foto: EPA
Mešanje glasbenih slogov je v njihovi krvi. Foto: EPA

Prepletanje dveh glasbenih slogov, klasike in popa, je zbudilo pozornost, ko so se operna grla treh tenorjev, Joseja Carrerasa, Placida Dominga in Luciana Pavarottija, na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1990 v Italiji združila in ubrano zašla v popvode. Pavarotti je sicer v domači Modeni pozneje priredil več dobrodelnih koncertov "Pavarotti in prijatelji", na katerih so se mu na odru pridružili Eric Clapton, Elton John, Sting, Bono, Jon Bon Jovi in celo Spice Girls.

Od takrat so mnogi šolani operni glasovi prestopili mejo med "visoko" in "popularno" glasbo, visoko in popularno kulturo. Dobili smo tudi ime za to zvrst - operni pop, ki velja za podzvrst popglasbe, ki jo glasbenik izvaja v opernem slogu. Velja tudi nasprotno, da je lahko pesem ali motiv iz klasične glasbe izvedena kot poppesem.

Kdo so najbolj znani glasbeniki, ki krmarijo med klasiko in popom? Spomnimo se Freddieja Mercuryja, pevca rockovske zasedbe Queen, ki je združil moči z operno pevko Montserrat Caballe v uspešnici Barcelona. Nato so tu italijanski tenorist Andrea Bocelli, instrumentalista Vanessa Mae in Maksim Mrvica, zasedba Il Divo pa Sarah Brightman, Charlotte Church in Josh Groban. Od Slovencev je meje prestopila zmagovalka Eme 07 Alenka Gotar, sicer šolana operna pevka, ki se je podala na evrovizijske odre, in trio Eroika. Poglejmo podrobneje.

A. P.

Freddie Mercury in Montserrat Caballe - Barcelona
Katalonska sopranistka Montserrat Caballe si je enega redkih skokov v popvode privoščila, ko je leta 1988 s Freddiejem Mercuryjem posnela skladbo Barcelona, ki ji je sledil še istoimenski album. Pesem je postala tudi uradna skladba olimpijskih iger leta 1992 v Barceloni in osvajala glasbene lestvice po svetu. Caballejeva je pesem nato znova v živo izvedla tudi leta 1999, pred nogometnim finalom Lige prvakov v Barceloni. Mercury je opisala z besedami: "To je eden redkih neklasičnih pevcev, ki dejansko prodaja svoj glas."

Vanessa Mae - Storm
Danes 30-letna Vanessa Mae je razburkala glasbene vode, ko se je kot violinistka odmaknila od tradicionalnih klasičnih vplivov, v svoje skladbe vnesla primesi tehna in začela zapeljevati z videzom in seksi oblekicami. Sama je svoj glasbeni slog opisala kot 'združitev tehno-akustično-violinskega'. Aprila leta 2006 je postala najbogatejši človek britanske zabavne industrije, ki še ni dopolnil 30 let.

Andrea Bocelli in Sarah Brightman - Time To Say Goodbye
Ena najbolj romantičnih uspešnic vseh časov je plod sodelovanja angleške sopranistke Sarah Brightman in italijanskega tenorista Andree Bocellija, ki sta leta 1996 prvič zapela balado Time To Say Goodbye. Spremenila sta besedilo Bocellijeve pesmi Con te partiro v 'Time to Say Goodybe', jo posnela s člani londonskega simfoničnega orkestra in jo zapela v slovo nemškemu boksarskemu šampionu Henryju Maskeju. Singel je bil prodan v šestkratni platinasti nakladi.

Maksim Mrvica - Nostradamus
Hrvaški pianist Maksim Mrvica je na prvi album z naslovom Gestures uvrstil sodobne klavirske skladbe hrvaških skladateljev, nato pa se je njegova kariere začela vzpenjati tudi v tujini. Priznana britanska založba je leta 2003 izdala njegov drugi album The Piano Player, ki je še posebej velik uspeh doživel med azijskim občinstvom. Do zdaj je, pri 34 letih, izdal sedem albumov. Mrvica, ki je nastopil tudi v Sloveniji, se rad odzove tudi povabilom na nastope na raznih lepotnih izborih, videti ga je bilo tudi na MTV-nagradah.

Il Divo - Hero
Zasedba Il Divo je tipičen primer opernega popa. Ko je britanski producent Simon Cowell slišal Bocellija in Brightmanovo v skladbi Time To Say Goodbye, je prišel na idejo, da ustanovi kvartet iz opernih pevcev, ki bo plul tudi v bolj popularnih vodah. In tako so nastali Il Divo, ki ga sestavljajo Carlos Marín, Urs Bühler, David Miller in Sebastien Izambard. Pojejo v angleškem, italijanskem, španskem, francoskem in latinskem jeziku, od običajnih opernih pevcev pa se ločijo po svojem 'poštirkanem' videzu in mladosti, s katero so pridobili tudi mlajše občinstvo.

Josh Groban in Charlotte Church - The Prayer
Na sklepni slovesnosti zimskih olimpijskih iger leta 2002 sta v skladbi The Prayer moči združila dva iz novega vala opernega popa, Američan Josh Groban in Valižanka Charlotte Church. Groban je v ZDA velika zvezda, nominiran je bil tudi za grammyja. Kritiki se sicer ne morejo odločiti, ali je tenorist ali baritonist. Charlotte je s svojim opernim glasom zaslovela že kot otrok, pred leti pa je presedlala v izključno popglasbo. Do leta 2007 je prodala več kot deset milijonov albumov.

Alenka Gotar - Cvet z juga
In še v slovenske loge. Slovenska sopranistka Alenka Gotar, doma iz Domžal, je leta 2007 želela poskusiti nekaj novega in se prijavila na slovenski izbor za pesem Evrovizije. Uspela je in leta 2007 je s pesmijo Cvet z juga Slovenijo predstavljala v Helsinkih, kjer je osvojila končno 15. mesto. Alenka je petje študirala na glasbeni akademiji v Baslu v Švici, leta 1999 pa se je na povabilo Mozarteuma in profesorice Lilian Sukis prešolala na Mozarteum v Salzburg. Leto pozneje je tam tudi diplomirala in nadaljevala podiplomski študij petja in operne igre.

Eroika - Stop
Slovenski približek Il Divu je trio Eroika. Baritonist Matjaž Robavs ter tenorista Metod Žunec in Aljaž Farasin so na album uvrstili priredbe skladb Stop, Ko mene več ne bo, Feliz (prirejena od Ti si mi u krvi), Solinar, Namesto koga roža cveti, Goodbye (prirejena od Lane moje), Mati bodiva prijatelja, Dan ljubezni in Ni bilo zaman.

Mario Lanza - Be My Love
Na željo uporabnika z imenom tanck smo v pregled dodali že pokojnega Maria Lanzo, ameriškega tenorista in hollywoodskega filmskega zvezdnika. V primerjavi s tekmecem Enricom Carusom je bila sicer njegova operna kariera manj pomembna. Lanza se je preizkusil v več zvrsteh, od opernih arij do popularnih popevk.