Razmerje Clintona z Lewinskyjevo, pripravnico v Beli hiši, je trajalo med letoma 1995 in 1997. Foto: Reuters
Razmerje Clintona z Lewinskyjevo, pripravnico v Beli hiši, je trajalo med letoma 1995 in 1997. Foto: Reuters

"To ni opravičilo, ampak razlaga. Grozno je bilo. Počutim se obupno," je začel pojasnilo danes 73-letni Clinton.

Ameriške naslovnice po tem, ko je prišlo na dan, da je Clinton lagal o razmerju. Foto: AP
Ameriške naslovnice po tem, ko je prišlo na dan, da je Clinton lagal o razmerju. Foto: AP

"Nikomur kar naenkrat ne pade na pamet, da bo tako neodgovorno tvegal. Bilo je slabo za mojo družino, za državo in sodelavce."

"Stres, ki pride s položajem predsednika ZDA, je ogromen. Počutil sem se kot po 30 rundah boksarskega dvoboja in pojavilo se je nekaj, kar mi je lahko za nekaj časa odtegnilo pozornost," je dejal Clinton in dodal, da za to, kar je storil, ni opravičila.

Nanj se je nemudoma vsul plaz kritik in nasvetov, da bi lahko za preganjanje tesnobe vzel na primer kakšno močno zdravilo, ne pa se zapletel v spolno razmerje, ki ga je skoraj stalo položaja.

Republikanci so zaradi Clintonovega laganja o tej aferi namreč decembra 1998 sprožili postopek ustavne obtožbe, vendar je bil Clinton potem v senatu oproščen.

Afera je prišla na dan leta 1998. Clinton je sprva kategorično zanikal, da bi imel spolne odnose
Afera je prišla na dan leta 1998. Clinton je sprva kategorično zanikal, da bi imel spolne odnose "s to žensko". Foto: Reuters

Hillary delno v bran soprogu

73-letna Clintonova sama sicer v dokumentarcu pravi, da afera ne bi smela biti povod za ustavno obtožbo njenega soproga. "Ne bi smel storiti, kar je storil, ne bi smel tega prikrivati, ni pa bil to prekršek, ki bi terjal ustavno obtožbo," pove v dokumentarcu.

Nekdanjega predsednika so na laži ujeli, ko je dajal izjavo v tožbi Paule Jones, da jo je kot guverner Arkansasa leta 1991 hotel prepričati v spolne odnose.

Tožilci so od Monice Lewinsky, ki je delala kot pripravnica v Beli hiši, dobili informacijo o razmerju, ki je trajalo med letoma 1995 in 1997, in ga vprašali tudi o tem.

Clinton je najprej prosil za definicijo spolnih odnosov. Ker ta ni vsebovala oralnega seksa, je zatrdil, da nikdar ni imel razmerja z Lewinskyjevo.

Dokumentarno serijo Hillary vrti ponudnik spletnih vsebin Hulu. Foto: AP
Dokumentarno serijo Hillary vrti ponudnik spletnih vsebin Hulu. Foto: AP

Hillary o Hillary

Hillary Clinton, tudi sama neuspešna kandidatka za predsednico ZDA in državna sekretarka v mandatu predsednika Baracka Obame, v dokumentarnem filmu spletnega ponudnika Hulu pojasni, kako se je mož lepega jutra usedel na njeno posteljo in jo opozoril, da bodo mediji poročali o njegovem razmerju z Lewinskyjevo, vendar ji je zagotovil, da so to le laži.

Verjela mu je, saj je bil skozi politično kariero deležen več podobnih obtožb. Ko pa so odkrili slovito modro obleko Lewinskyjeve s sledovi Clintonove sperme, je počilo.

Clinton je razmerje priznal, se pokesal, Hillary pa mu je uvodoma rekla, naj gre in to pojasni mladoletni hčerki Chelsea, kar naj bi bilo zanj najhuje.

Clinton pravi, da je danes drug človek in tega ne bi več naredil. "Grozno je bilo, kar sem naredil. Ampak veste, vsak od nas prinese s seboj svojo prtljago in včasih naredimo stvari, ki jih ne bi smeli," je dejal.

Serija se osredotoča tudi na Hillaryjin neuspešni poskus naskakovanja Bele hiše leta 2016. Foto: AP
Serija se osredotoča tudi na Hillaryjin neuspešni poskus naskakovanja Bele hiše leta 2016. Foto: AP

Opravičilo Lewinskyjevi

Danes 46-letna Lewinskyjeva na razmerje gleda kot na zlorabo predsedniškega položaja, tako zaradi Clintonovega položaja kot zaradi 27-letne razlike v letih.

V predvajani epizodi Bill Clinton sicer izrazi obžalovanje zaradi obravnave, ki jo je bila deležna Lewinskyjeva po razkritju razmerja. "Grozno se počutim, ker je življenje Monice Lewinsky definiral ta škandal. Po krivici," je dejal.

Dokumentarna serija Hillary, ki govori o življenju Clintonove in njeni kampanji za predsednico leta 2016, je bila že januarja prikazana na filmskem festivalu Sundance.

Hulu je v petek objavil prvo od štirih epizod.